Ревю: WF-1000XM5 са с подобрен дизайн и отлично шумопотискане

Наскоро Sony представи най-новите си премиум напълно безжични слушалки WF-1000XM5, като те идват с някои ключови подобрения спрямо предходния модел WF-1000XM4. Малко след официалния дебют на модела, той достигна и до мен, а това означава, че могат да споделя и впечатленията си за него, като ви запозная отблизо и с основните му параметри.

WF-1000XM5 надграждат над предшественика си с по-добро шумопотискане и определено са по-удобни. Освен това от компанията са добавили повече рециклирани материали, а опаковката е изцяло без пластмаса, което е много добър ход.

Еволюция в дизайна

Макар донякъде да наподобяват на предшествениците си, WF-1000XM5 са и доста различни. Веднага е видно, че те са по-компактни (с 25%), но и са по-леки (с 20%), което е положително развитие. Страничната повърхност е полирана, а във външната част има мрежесто покритие върху микрофона, което помага срещу вятъра.

Зоната между накрайника и основната част е скъсена, а в комплект със слушалките вече има и накрайници с размер SS, освен останалата палитра от размери. Налична е сертификация IPX4, която обаче не дава водоустойчивост при пълно потапяне, а при изпръскване с вода или изпотяване. Кутийката за зареждане също е по-компактна и поддържа технология за безжично зареждане, но има и USB Type-C порт.

Слушалките са доста комфортни, като определено по-компактните размери са добро решение от страна на Sony. Също така има голямо разнообразие от накрайници, които ще допаднат на всеки. Моделът се предлага в черен и сребрист цвят. Опаковката е от 100% рециклирани материали.

Основни характеристики:

  • Говорители: 8.4 мм
  • Честотен обхват: 20–20,000 Hz (44.1 kHz sampling) | 20–40,000 Hz (LDAC 96 kHz sampling 990 kbps)
  • Bluetooth 5.3, SBC, AAC, LDAC, LC3
  • Батерия: До 7 часа без шумопотискане/6 часа с шумопотискане
  • Размери на кутията: 64.6 x 40.0 x 26.5 мм, 39 гр.

Впечатляващ звук и водещо шумопотискане

По отношение на качеството на звука XM5 надскачат предшествениците си. Това е възможно чрез преминаването към Dynamic Driver X, който е с размер 8.4 мм спрямо 6 мм при предходното поколение. Към това има LDAC и 24-битова звукова обработка на сигнала чрез новите процесори V2 и QN2e. Освен това има Hi-Res Audio Wireless сертификация и DSEE Extreme за ъпскейлинг.

Пресъздаването на звука е отлично, при съответното съдържание, като слушалките се справят много добре в целия честотен спектър от ниски до високи тонове. Звукът е плътен и отчетлив, като има и необходимата сила. Така ще се насладите оптимално на всички любими парчета, но още на стрийминг съдържание, а и на гейминг. Разбира се има опция за настройка на еквалайзер и дори опция за настройка според слушаното съдържание.

Качество на разговори е подобрено чрез енджин за шумопотискане на база на Изкуствен интелект, разпознаващ гласа и филтрираш останалите шумове. Има и сензор за костна проводимост, който помага за отличаване на гласа. Мрежестата повърхност върху предния микрофон пък е срещу звука от вятър. Всяка слушалка има по три микрофона, а това позволява отчетливо пресъздаване на гласа при разговори и изолиране на околните звуци.

Това обаче не е всичко, тъй като WF-1000XM5 постигат и водещо за класа си шумопотискане. Това е възможно чрез новите процесори, наличните микрофони, софтуерни функционалности и пасивна изолация чрез накрайниците. Освен това с новия Dynamic Driver X е възможно възпроизвеждане на по-ниски честоти, като така и този спектър се покрива при активно потискане на шума.

Можете да избирате ръчно нивото на шумопотискане, включително за активно, пропускане на околните звуци и изключено. Освен това обаче има и адаптивна опция според местоположението и околната звукова среда.

Батерия и други функционалности

Според компанията с един заряд на батериите можете да постигнете 8 часа плейбек с включено шумопотискане и общо до 24 с батерията в кейса. Поддържа се бързо зареждане, което за 3 минути дава заряд за 60 минути плейбек. Кейсът може да бъде зареждан и безжично чрез Qi технология. През приложението на Sony Headphones Connect можете да следите и нивото на заряд на индивидуалните слушалки и кейса. Като цяло издръжливостта на батерията е на отлично ниво, като можете да разчитате на до едно денонощие без допълнително зареждане.

Новият модел има директна поддръжка за едновременно свързване на две устройства, което улеснява използването им в ежедневието. Така можете да гледате не що на лаптопа и при позвъняване през смартфона плейбека се спира до завършване на разговора. Освен това е вградена технологията Fast Pair за бързо сдвояване с устройства с Android и Swift Pair за такива с Windows. Има и поддръжка за гласовите асистенти Google Assistant или Amazon Alexa.

Интересна е добавката на проследяване движенията на главата. Така можете например да приемате обаждане с кимване, а звукът от някои приложения се напасва също според позицията на главата. Опцията Quick Access пък позволява бързото управление на услуги като Spotify (Tap) и Endel.

Иначе всички параметри и функционалности се управляват през приложението Sony Headphones Connect. Тук можете да регулирате и настройките за управление чрез докосване за шумопотискане, плейбек, разговори и т.н. Управлението става с почукване и задържане. Също така има сензори, които засичат свалянето на слушалка от ухото, като това автоматично паузира плейбека.

Заключение

Препоръчителната цена на WF-1000XM5 е 630 лв., като това ги нарежда сред най-скъпите модели от този тип сред познатите брандове. На фона на това те предлагат всичко най-добро, а именно висококачествен звук, отлично качество на разговори и активно шумопотискане, с което оптимално да се изолирате от околния шум.

Моделът също така има и други разширени функционалности с разпознаване движението на главата, дълъг живот на батерията и по-компактен и удобен дизайн.

Pavlin Lukanov [todaytech.eu]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *