Рутерът – крайъгълен камък за всеки дом

В днешното ежедневие сме по-свързани от когато и да било, като това разбира се дължим на технологичния напредък, който ни предоставя всевъзможни джаджи, които използваме за разнообразни цели. За да могат обаче те да са възможно най-ефективни, често трябва да имаме и оптимална мрежова свързаност. Отвъд мобилните мрежи, които са подходящи за някои типове устройства, най-вече смартфоните, вкъщи разчитаме на безжичен рутер, който да покрива нуждите ни.

Към него се свързват лаптопи, смартфони, таблети, телевизори, IoT джаджи, домакински уреди и т.н. Освен това разчитаме на стабилната връзка за работа от дома, онлайн обучения и гейминг. Има обаче редица фактори, които могат да влияят на резултатите и изживяването, като е добре да се запознаете с тях, за да можете да имате отлична мрежа.

Доста често подценяваме важността на рутера в ежедневието ни, като понякога това води до много проблеми, свързани основно с бавна връзка и липса на покритие в някои зони. Затова ще ви помогнем с някои насоки за избор на оптималното решение. В случая този материал достига до вас с подкрепата на А1 България и ще се спрем на предложения от телекома, който е и сред основните доставчици на Интернет у нас.

Преди да изберем правилният рутер и скорост на нужната връзка, трябва да вземем предвид размера и конфигурацията на жилището, броя на свързани устройства и дейностите, за които ни трябва. Започваме с жилището, като тук разглеждаме брой етажи и големина. Ще ги обвържем с три от актуалните мрежови устройства от А1: Wi-Fi Mesh (Deco M4), TP Link Archer A6 и TP-Link EX220.

Цени за тях са съответно 4.99 лв./мес., 1.50 лв./мес. и 1.99 лв. на мес. Повече информация можете да откриете тук!

В повечето случаи при наличието на пространство с площ до 80 кв. м. и на един етаж, спокойно можете да заложите на Archer A6, който ще е повече от адекватен. Тук добро решение може да е и EX220, който пък ще ви даде възможност за свързване на повече устройства и постигане на по-високи вътрешни скорости. Ако имате по-голямо жилище и/или на повече от един етаж ще е по-добре да изберете меш система.

При меш решенията се използват два или повече модула, които са взаимосвързани и формират една обща мрежа с голямо покритие. Тя може да обхваща по-големи площи и повече етажи, като все пак те трябва да се препокриват в обхвата си, за да може да бъде разпространен сигналът. Така решавате проблема с така наречените мъртви точки (зони без покритие).

Разбира се ключово е и позиционирането на рутера, като той трябва да е на открито място (не обградено отвсякъде с мебели или други солидни предмети), освен това е най-добре да е в центъра на жилището и на височина поне от половин метър. Препоръчва се да го позиционирате далеч от друга електроника, включително телевизори, микровълнови печки, безжични телефони и т.н., това е така, тъй като те могат да попречат на оптималното разпространение на сигнала. И не на последно място, антените на рутера трябва да са изправени, а ако сте в къща ги разтеглете настрани.

След като вече сте избрали оптималното разположение и точния за вас модел, има още един основен фактор. Наличието на множество други безжични мрежи може също да влияе на сигнала, а в сгради с множество апартаменти, това е често срещано явление. В този случай поглеждаме и към наличието на мрежовите сигнали в два честотни спектъра, 2.4GHz и 5GHz, на които са способни и трите горепосочени рутера. 2.4GHz мрежите традиционно са с по-голям обхват, но са в по-претоварена среда и с повече риск от прекъсвания или бавна скорост.

От друга страна 5GHz предлага по-малък обхват, но обслужва повече устройства, по-стабилна е и достига по-високи скорости. Препоръчваме точно този тип мрежи за гейминг и стрийминг във висока резолюция.

И не на последно място, ако имате над четири устройства, е добре да заложите на план със скорост над 100Mbps, което ще гарантира, че винаги ще имате адекватна и бърза връзка. Тук следва да отбележим, че TP-Link EX220 е Wi-Fi 6 рутер, който поддържа въпросния нов стандарт за още по-високи скорости на трансфер, при наличие на съвместими свързани устройства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *