Електронните ваучери за храна стават задължителни от 1 юли 2024 г.

В края на юли 49-тото Народно събрание одобри нормативни промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, които дават възможност за  издаване на електронни ваучери за храна след 1 януари 2024 г. До 30 юни периодът ще бъде гратисен, като работодателите могат да избират дали да предоставят ваучери в хартиен или електронен вариант. След тази дата електронният формат става задължителен.

За 2023 г. в държавния бюджет са заложени 1.4 млрд. лева под формата на ваучери, а ползвателите им са около 700 000 служители в над 20 000 фирми в страната. Важен момент от прехода е сертификацията от страна на Държавата на операторите на ваучери, която трябва да се случи в периода 1 – 15 ноември 2023 г.

Доставчиците на платежни услуги от своя страна осигуряват приемането на трансакциите на ПОС терминалите в магазинната мрежа. Като цяло, в търговските обекти, за потребителите няма да има разлика в поведението при плащане със стандартна платежна карта и плащане с карта-електронен ваучер.

Междувременно от финтех компанията БОРИКА споделят, че имат готовност да предоставят цялостно обслужване на процеса по издаване на електронни ваучери, стартиращ от доставката и персонализацията на платежния инструмент, преминаващ през необходимия контрол при извършване на трансакции и цялостно бизнес управление на продукта, до изготвяне и предоставяне на необходимите справки и отчети, в резултат от неговата употреба. Реализацията му се базира на модела Платформа като услуга (PaaS), разработена и адаптирана в съответствие с всички законови изисквания и регулации и при най-висока защита на данните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *