Ревю: Sony X85L (KD-55X85L) – отличен LED телевизор с много възможности

Тази година имах възможност да тествам няколко различни модела телевизори, a през изминалите няколко седмици изпробвах и 55-инчовият вариант в серията на Sony X85L (KD-55X85L). В случая става дума за Full Array LED модел с 4K Ultra HD резолюция и операционна система Google TV.

Бях приятно изненадан от това колко лесен за монтаж е този модел, но разбира се, имайки предвид големия размер, ще ви трябва втори човек при изваждане от кашона. След това само прикачате захранващия кабел и пъхате крачетата, без да използвате каквито и да е инструменти.

Елегантен дизайн

На фона на големия екран X85L има минималистичен дизайн, който се характеризира с тънка рамка и метален завършек. Благодарение на тесните странични рамки около дисплея очите ви се фокусират върху картината и така изживяването е още по-добро.

Стойката е с две крачета, а хубавото е, че те могат да бъдат поставени в тясна или по-широка настройка в зависимост от пространството, с което разполагате. Стойката е в тъмен сребрист цвят, а рамката на телевизора е в черно. Освен на крачетата, можете да монтирате модела и на стена благодарение на наличието на поддръжка за стандарта VESA 30 x 30 см.

Портовете са поставени встрани/отзад на корпуса. В комплект с телевизора идват IR и стандартно дистанционно.

Основни характеристики:

Дисплей: 55“, 4K UHD (3840 х 2160), Full Array LED (LCD), HDR10, 100/120Hz
Памет: 32GB за файлове
Безжична връзка: Wi-Fi ac 2.4GHz/5GHz, Bluetooth 4.2
Портове: CI+, LAN, 2 x USB, 4 x HDMI, RF, IF, Цифров звуков изход …
Звукова система: 2 х 10W, DTS, Dolby Atmos
Размери: 122.8 x 78.4 x 33.6 см (със стойката), 17.4 кг.
Операционна система: Android TV 10
VESA: 300 x 300 mm

Картина и звук

Несъмнено най-важните аспекти във всеки телевизор. Тук X85L не изневерява на високото качество, което традиционно очакваме от моделите на Sony. От компанията залагат на LCD екран с технология Full Array LED за подсветка. В случая екранът е доста голям, при диагонал от 55 инча (има и версии с 65- и 75-инча) и с висока резолюция 4K UHD, както и локално затъмняване, а честотата на опресняване е до 120 херца.

На фона на това има поддръжка за HDR10, HLG и Dolby Vision, все технологии, които при наличието на съвместимо съдържание означават, че ще получите отлично качество на картината. Сред технологиите на Sony, които са приложени са 4K X-Reality Pro за подобряване яснотата на картината, Triluminos Pro за подобряване на цвета, X-Motion Clarity за подобряване на движението и X-tended Dynamic Range и др. за подобрение на контраста.

Цялата тази плеяда от технологии и решения е подплатена от процесора 4K HDR Processor X1, който се справя отлично с обработката на картината, звука и работата на системата. И благодарение на тази комбинация резултатът е консистентна репродукция на цветовете, висока яркост, плавни движения на картината и много добро пресъздаване на черния цвят. Тествах телевизора със стрийминг услуги, HBO Max, SkyShowtime и Yettel TV, като нямах никакви проблеми с накъсвания и насичания. Постига се и добър контраст, което е от голямо значение за качеството на картината.

Звуковата система има 2 х 10W високоговорители с поддръжка на DTS и Dolby Atmos, като при първоначално пускане на телевизора може да минете тест за оптимална стойност на звука в зависимост от помещението. Иначе системата предлага силен звук, но освен това е и качествен, като така можете да допълните доброто изживяване от отличната картина.

Android TV, технологични решения, свързване и дистанционно

Телевизорът разполага с пълнофункционалната операционна система Android TV 10. Тя включва достъп до голямо разнообразие от приложения. Тук разбира се са всички очаквани стрийминг програми, включително Netflix, HBO Max, Disney+, Spotify, SkyShowtime, YouTube и т.н. Така получавате достъп до всевъзможни източници на съдържание. Има ги и програмите на телекомите за достъп до онлайн интерактивна телевизия, Vivacom EON, A1 XploreTV и Yettel TV.

Навигацията в системния интерфейс е интуитивна и бърза, като основният екран е с лента със закачени приложения и раздели със свързано и препоръчано съдържание. Поддържа се също така гласово управление и търсене, включително с Google Assistant. Има опция за меню на български език и съответно клавиатура за въвеждане. Сред поддържаните технологии за свързване са Chromecast, Apple AirPlay и HomeKit.

Sony X85L предлага всички очаквани опции за свързване и подаване на сигнал. Това включва ТВ тунер (DVB-Т/T2, DVB-C и DVB-S/S2), HDMI 2.1, както и USB портове. Освен това има двубандов Wi-Fi (2.4GHz/5GHz), предлагащ стабилна мрежова връзка за стрийминг. Помислено е и за геймърите, като при свързване на PS5 има специален режи, намаляващ забавянето на сигнала и увеличаващ реакцията. HDMI 2.1 поддържа променлива честота на опресняване до 120 кадъра в секунда и постигане на още по плавна картина.

Иначе сред интересните приложения и функционалности е „Жива декорация“, която показва висококачествени произведения на изкуството когато не използвате телевизора, превръщайки го в своеобразна рамка за картина. В комплект с модела идват две дистанционни управления, IR и стандартно. Те предлагат оптимална работа и управление на телевизора. Разполагате с възможност и за монтиране на камера.

Sony добавят и някои екосъобразни функционалности. Така например разпознаването на наличната светлина оптимизира яркостта на екрана спрямо условията в стаята за ефективно използване на енергия. Eco Dashboard съхранява всички настройки, свързани с околната среда, на едно място, което улеснява промяната им поотделно или наведнъж. Освен това в телевизора има рециклирани материали, а опаковката е с 15% по-малка и с 12% по-лека, което води до подобрена ефективност при транспорт.

Заключение

Sony е компания с дълги традиции при телевизорите, като продуктите на компанията традиционно са с високо качество. В случая няма да изненадам никого със заключението, че X85L е страхотно попълнение. Този телевизор може да е отлично решение за разнообразни помещения с избор между диагонали от 55“, 65“ и 75“.

Качеството и на картината и на звука е отлично, като така получавате цялостно решение, с което да гледате желаното съдържание. Насладете се на живи цветове, добре пресъздадено черно и много плавна графика, дори при гейминг. Добавени са разнообразни технологии засилващи изживяването, а освен това се разчита на бърз процесор и система Android TV с достъп до огромно разнообразие от приложения. Цената на 55-инчовия вариант, който тествах е 2200 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *