Ревю: LG 27” UltraGear OLED монитор – за гейминг от по-висок клас

От известно време имам възможност да пробвам геймърския монитор на LG UltraGear (27GR95QE). Сега дойде и време да споделя впечатления за модела, а и да ви запозная с възможностите и параметрите му.

OLED технологията, на която е базиран мониторът, определено има своите предимства пред LCD решенията. Това си проличава отлично и тук, като 27-инчовият UltraGear OLED модел е отличен избор за всеки геймър, разбира се при наличието на достатъчен бюджет за това, тъй като традиционно OLED моделите са по-скъпи. Тук обаче има и други отличителни черти, които продават допълнителна стойност.

Отличителен дизайн

LG са избрали отличителен дизайн за своя монитор. Той изпъква основно със стойката си, която в основата е под формата V с надписи LG и UltraGear в двата края, сочещи към потребителя. Налична е възможност за регулиране на наклона, височината, завъртане настрани и въртене по оста на екрана. Така винаги можете да имате идеалната позиция за гледане, която се приспособява към вас.

Самият екран е с тънки рамки от четирите си страни, като отдолу има добавена зона със сензор и по-лъскаво покритие. Таблото с портовете е зад дисплея, а има и опция за монтаж на стена (100 х 100 мм). В комплект с монитора идват захранващ адаптер, дистанционно, както и HDMI 2.1, Display Port и USB 3.0 кабели.

Трябва да отбележа, че няма вградени високоговорители, но можете да свържете слушалки. Поддържа се виртуален 3D звук с DTS Headphone:X.

Основни характеристики:

  • Панел: 26.5” OLED
  • Резолюция: 2560 x 1440
  • Формат: 16:9
  • Яркост: 200 cd/m2
  • Контрастно съотношение: 1 500 000:1
  • Цветова гама: DCI-P3 98.5% (CIE1976)
  • Честота на опресняване: до 240Hz
  • Портове: 2 х HDMI, 3 х USB, DisplayPort, изход за слушалки
  • G-SYNC Compatible, FreeSync Premium, HDR10
  • Размери: 604.4 x 574.4 x 258 мм (нагоре) / 604.4 x 464.4 x 258 мм (надолу);

Картина мечта

LG UltraGear има 26.5-инчов OLED панел с резолюция 2560 x 1440 пиксела, типична яркост 200 cd/m2, 98.5% покритие на цветовата гама DCI-P3 и поддръжка за HDR10. Към това добавяме умопомрачаващата честота на опресняване до 240 херца, както и време за реакция до 0.03 милисекунди (GtG). Освен това се поддържат и технологиите G-SYNC и FreeSync Premium, което означава, че има покритие и на двата лагера (AMD и NVIDIA) при наличие на съвместими видеокарти.

Това са все параметри, които може да не говорят нищо на хората извън гейминг средите, но за геймърите те са красноречиви. Бързите честота и време за реакция са от изключителна важност по време на игра, особено ако сте в областта на електронните спортове, но не само. Така няма да има забавяне на кадрите и се получава плавно и реалистично движение на обектите.

Наличната висока резолюция пък означава, че при подаване на адекватен сигнал ще получавате отлична картина с високи нива на детайлите. Това се допълва от естеството на OLED панелите, предлагащи по-наситени цветове, включително истинско черно, както и възможност за по-прецизно регулиране на яркостта в отделни зони. Определено впечатляващо постижение от LG, които разбира се имат традиции при OLED технологиите.

Отвъд това дисплеят има покритие против отблясъци и за намаляване на отраженията, което е доста ефективно и помага да се намалят разсейващите или дори подвеждащи елементи по време на игра. Ако пък провеждате дълги гейминг сесии в тъмната част от денонощието, за очите ви се грижи хардуерно решение за намаляване на синята светлина.

Останалата част от пакета

Тази секция започваме с друг важен аспект, а именно наличните портове, а те са повече от достатъчни. Мониторът идва с два HDMI (2.1), три USB 3.0 (един Up и два Downstream) и един DisplayPort. Към това добавяме и 4-pole жак за слушалки + микрофон. Така получавате цялостен набор от възможности за свързване.

Добавен е и екранен дисплей за управление на свойствата на картината и други настройки, а освен това има и решение наречено OLED Care (Грижа за OLED), което помага за предотвратяване на остатъчното изображение или изгаряне на дисплея, което се получава при промяна на новата картина, след като статично изображение с висок контраст е показвано дълго време. Други функционалности са Dynamic Action Sync, Black Stabilizer, Crosshair и FPS брояч.

Добра добавка е наличието на дистанционно в комплекта, с което лесно управлявате картината от разстояние.

Заключение

27-инчовият UltraGear OLED монитор на LG е отличен избор ако сте сериозни геймъри. С него определено можете да получите предимство в надпреварата. Това е възможно по няколко направления. На първо място, използваният OLED панел пресъздава отлично цветовете, включително черния, като така ще виждате отчетливо, кой се крие в сенките например.

Освен това обаче има висока резолюция за повече детайли, честота на опресняване до 240 херца и време за реакция до 0.03 милисекунди за плавна картина. От ергономична гледна точка има възможност за регулиране на височина и завъртане и накланяне на панела. В момента цената на модела е малко над 1700 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *