Nokia съкращава 14 000 служители

Nokia ще съкрати до 14 000 работни места с цел намаляване на разходите, обявиха от компанията. Освен това беше издадено предупреждение, че не очаква скорошно възстановяване на пазара. Това идва обявените 20% спад в продажбите през третото тримесечие поради по-слабото търсене на оборудване за 5G.

“Пазарната ситуация е наистина предизвикателна и това се доказва от факта, че в нашия най-важен пазар, а именно САЩ, нашите нетни продажби спаднаха с 40% през третото тримесечие,” казва изпълнителният директор Пека Лундмарк в интервю пред Ройтерс.

Nokia цели да спести между 800 милиона евро и 1,2 милиарда евро до 2026 г. Очаква се числеността на служителите да бъде намалена до между 72 000 и 77 000 души, от 86 000, което означава около 16% съкращение на работни места.

Nokia очаква поне 400 милиона евро спестявания през 2024 г. и още 300 милиона евро през 2025 г. Ериксон, който също съкратиха хиляди служители през тази година, заявиха във вторник, че несигурността, засягаща техния бизнес, ще продължи до 2024 г.

“Продължаваме да вярваме в средно-дългосрочния пазар, но няма да седим и чакаме и да се молим, че пазарът ще се възстанови скоро,” каза Лундмарк. “Просто не знаем кога ще се възстанови.”

С бавен растеж, телекомуникационните оператори се бориха с бюджетите си за инвестиции и започнаха собствени съкращения на разходите. По-рано през тази година британският BT Group (BT.L) обяви планове да съкрати 55 000 работни места, а Vodafone има планове да съкрати 11 000 позиции.

За възстановяване на пазара Лундмарк каза, че индустрията трябва да инвестира в по-бързо средно-честотно оборудване, за да се справи с растежа в данните. “Само 25% от базовите станции за 5G в света извън Китай в момента разполагат със средно-честотни оборудвания,” каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *