Ревю: Huawei FreeBuds Pro 3

В последните години един от най-динамичните сектори в потребителската електроника са носимите устройства. Тук е и сегментът на напълно безжичните слушалки, който преживява своеобразен бум, а конкуренцията е особено засилена. Тази година вече успях да изпробвам голяма част от флагманските предложения в това направление, а сега до мен достига и новият модел на Huawei в серията FreeBuds Pro.

Става дума за FreeBuds Pro 3, които са наследник на отличните FreeBuds Pro 2. Този път отбелязваме лека еволюция в дизайна, като липсват технологиите на Devialet, но за сметка на това има други подобрения в хардуерно отношение, които са подобаващи.

Дизайн

Макар на пръв поглед новият модел да прилича много на предшественика си, има и някои промени. Слушалките отново в стил „пиано клавиш“ с късо и широко стебло, което е от ползва за ограничаване на външния шум. Този път отстрани обаче има изразени зони за управление. Теглото е намалено до 5.8 гр. на слушалка, което е възможно благодарение на оптимизации в батериите, платката и технологията за прикрепване.

FreeBuds Pro 3 имат нов тип силиконови накрайници, които не дразнят кожата, а вече са и с четири размера, като е добавен XS. След като откриете правилния за вас размер, те пасват доста добре в ухото и няма да паднат дори при тичане и други активни дейности. Заедно със слушалките идват още компактен кейс за зареждане, който е тестван и издържа на 100 000 отваряния и затваряния. Той също така идва с леко скосена вътрешност за по-лесно изваждане на слушалките.

FreeBuds Pro 3 се предлагат в три цвята, Green (зелен), Silver Frost (сребрист) и Ceramic White (бял). В случая тествах модела в сребрист цвят, като при него е използвана технология за матово покритие. Слушалките са устойчиви на пръски вода и прах при сертификация IP54.

Основни характеристики:

  • Размер на говорителя: 11 мм динамичен (14 Hz ~ 48 kHz)
  • Технология за свързване: Bluetooth
  • Четири микрофона на слушалка (1 за костна проводимост)
  • Шумопотискане: активно, по време на разговори, Awareness
  • Сензори: Костен, Акселерометър, Жироскоп, Hall, за натиск/докосване и Инфрачервен
  • Размери: 23.7 x 29.1 x 21.8 мм, 5.8 гр
  • Цвят: сребрист, зелен и бял

Първи стъпки

FreeBuds Pro 3 използват технология Bluetooth за безжично свързване към устройства – смартфони, таблети, компютри и т.н. Можете да ги свържете директно през Bluetooth интерфейса на системата (сдвояване) или да направите това чрез специалното приложение Huawei AI Life, което е налично в Play Store (Android), App Store (iOS/iPhone) и AppGallery (смартфоните на Huawei).

Именно с приложението можете да се възползвате максимално от възможностите на слушалките. След като го стартирате отворете кейса на слушалките и ще видите модела на екрана, като имате опция за свързване (за устройства Huawei). Тук можете да обновите системния софтуер, както и да преминавате между различните режими на шумопотискане.

Приложението показва и нивото на заряд на батериите на слушалките и кейса. Освен това има и еквалайзер за избор на най-подходящите настройки според типа съдържание. Интересна е и възможността за проверка на оптимално пасване в зависимост от размера накрайник.

Използваният Bluetooth чипсет позволява постигането на ниска латентност, което означава, че няма да има разминаване на картината и звука, а всяка слушалка разполага с две антени за стабилен сигнал. Слушалките поддържат и двойна връзка. Това означава, че можете да ги свържете едновременно с два източника на сигнал от Android, iOS и Windows системи, както и лесно превключвате между тях.

Звук, шумопотискане и управление

FreeBuds Pro 3 предлагат много високо качество на звука, а това е благодарение на използваните 11-милиметрови двойни говорители с четворно магнитна динамична намотка. Това идва в комбинация с поддръжката на LDAC и L2HC 2.0 кодеци и сертификация от HWA и Hi-Res Audio Wireless. Освен това честотният диапазон е доста широк, 14 Hz ~ 48 kHz.

Както можете да се досетите, всичко това дава резултат като се постига звук от най-високо качество. Разбира се за целта трябва да имате съответното съдържание, а и устройство, което може да предаде сигнала подобаващо. Постигнете ли това, слушалките се справят с високи, средни и ниски тонове. Така ще се насладите на звука, който слушате под формата на музика, филм и т.н.

Новият модел използва подобрените си изчислителни възможност, за да подсили тройния си оптимизационен алгоритъм в реално време. Той може да адаптира нивата на звука, структура на ухото и условия за носене, давайки цялостна картина за ситуацията и така се настройва еквалайзерът. Много интересна е и опцията за пространствен звук, която включително може да ориентира звука в зависимост от позицията на главата и е доста ефектна.

Що се отнася до системата за шумопотискане, FreeBuds Pro 3 надграждат над предшественика си с новата система ANC 3.0. Отново отчитам отлично шумопотискане, а по данни на компанията средното подобрение е с 50%. За целта се използват вградените във всяка слушалка микрофони и технология с изкуствен интелект. По този начин можете да се изолирате ефективно от външната среда. Това е така дори при наличието на източници на силен шум, като в самолета, транспорт или място с много хора.

Ако искате да чувате какво се случва около вас то има и режим за пропускане на звука (Awareness), който използва част от микрофоните, за да засили външния шум. По този начин дори докато слушате музика сте наясно и с околната ви среда. Третият режим е на изключено шумопотискане.

Нещо повече, смяната на подрежимите на шумопотискане може и да е автоматична когато преминавате през различни околни условия – Ultra Mode, Cozy Mode и General Mode. Тази смарт функционалност е удобна, за да не се налага постоянно ръчно да избирате режима. Превключването става неусетно и ще ви помогне за максимална концентрация в дейностите.

Слушалките се справят отлично и при разговори, дори в по-шумна околна обстановка. Успях да ги използвам в редица разговори и от отсрещната страна съобщават за чист сигнал без неприятни ефекти. За това помагат няколко допълнителни фактора, включително многоканална дълбока неврална мрежа (DNN), която позволява отделянето на гласа от околните звуци.

В стеблата на слушалките има сензори, които засичат докосвания и жестове. Така например с продължително стискане можете да преминавате през различните режими на шумопотискането.

С кратко еднократно стискане пускате/паузирате музиката и приемате и прекратявате обаждания. С двойно стискане преминавате към следващата, а с тройно към предишната песен. Освен това с плъзгане нагоре и надолу с пръст съответно увеличавате и намалявате звука. Управлението е доста ефективно и лесно се свиква с него.

Налични са и сензори, които отчитат дали носите слушалките и ако ги свалите се преустановява плейбека и след това той се възстановява при повторно поставяне.

Батерия

Новите FreeBuds Pro 3 идват с издръжливи за класа си батерии, които предлагат до 6.5 часа плейбек с един заряд и общо до 31 часа с включения в кейса за зареждане заряд. Разбира се това варира според редица фактори, включително силата на звука, режим на шумопотискане и съдържанието, което възпроизвеждате. Оптималният резултат е при изключено шумопотискане. Когато активното шумопотискане е включено, батерията издържа до 4.5 часа или 22 часа със заряда в кейса.

Зареждането става през USB-C порта, като при кейса отнема час, без слушалките в него. Самите слушалки се зареждат за 40 минути. Кейсът може да се зарежда и безжично, което дава удобство в някои ситуации.

Заключение

FreeBuds Pro 3 са премиум модел, който дава солиден звук в целия спектър, а това не е за пренебрегване. Заложено е на мощни и качествени говорители с нова технология, а освен това има и много ефективно шумопотискане, както и възможност за провеждане на ясни гласови разговори. Дизайнът търпи лека еволюция и отново е много приятен, като слушалките са удобни и за по-продължително носене.

В свободна продажба моделът струва 399 лв.

One thought on “Ревю: Huawei FreeBuds Pro 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *