Организации от Европа оспориха твърденията за въглеродна неутралност на Apple

Претенциите на Apple, че определени техни продукти са “въглеродно неутрални”, са обект на критика от европейски екологични групи и организации за защита на потребителите, които настояват, че те са заблуждаващи. Припомняме, че през септември Apple анонсира часовника Watch Series 9 като първия си “въглеродно неутрален” продукт.

“Твърденията за въглеродна неутралност са научно неточни и заблуждават потребителите,” каза директорът на BEUC, Моник Гойенс пред Financial Times. “Решението на ЕС от последно време да забрани тези твърдения за въглеродна неутралност ще премахне подобни определения от пазара.

Гойенс се отнася към споразумение между Европейския парламент и Съвета през септември, което се стреми да забрани “заблуждаващи реклами”, включително тези, които използват твърдения “основани на схеми за компенсация на емисии, че продукт има неутрално, намалено или положителено въздействие върху околната среда.” Въпреки че е постигнато съгласие, това решение все още не е прието като закон в Европа.

Гил Дуфран, политически служител в Carbon Market Watch, също заяви, че е “заблуждаващо да се представи на потребителите, че закупуването на часовник няма никакво въздействие върху климата. Това са счетоводни трикове.”

Apple аргументира, че закупуването на въглеродни кредити се изчислява срещу емисиите, свързани с производството, транспорта и зареждането на Apple Watch. Тези кредити се генерират от засаждане на дървета и проекти за горско стопанство на участъци, преди това обезлесявани в Парагвай и Бразилия, като дърветата абсорбират въглерод. В крайна сметка обаче въглеродният диоксид отново се връща в атмосферата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *