Nokia изобрети технология за гласово управление на мрежи

Nokia направи крачка напред в посока постигането на наистина автономни мрежи. Nokia Bell Labs обяви първото в индустрията научно откритие, наречено Мрежи на естествен език (Natural-Language Networks), което ще позволи мрежите да бъдат управлявани чрез обикновена реч или текстови команди. Тези мрежи ще разбират намерението на потребителите и ще действат автономно в зависимост от това.

Nokia Bell Labs демонстрира тази технология за първи път на Brooklyn 6G Summit, 31 октомври – 2 ноември, в Бруклин, Ню Йорк.

Natural-Language Networks ще премахнат сложността при управлението на мрежите и ще позволят по-голяма отзивчивост към нуждите на крайните потребители. Чрез използване на изкуствен интелект, тези мрежи ще позволят на доставчиците на услуги да предоставят и поддържат идеалната конфигурация на мрежата за всеки клиент в момента, в който тя се изисква.

Освен това, Natural-Language Networks непрекъснато се учи от своите действия, оптимизирайки се с всяка следваща заявка. С времето се очаква дори да бъдат предвиждани нуждите от услуги и приложения и възможност за приспособява към тях, без намеса на хора.

Мрежата на естествен език е част от новата научна инициатива на Nokia Bell Labs, наречена UNEXT. Наречена по името на UNIX, легендарната операционна система (ОС), изобретена от Bell Labs, UNEXT ще преопредели софтуера и системите на мрежата по същия начин, по който UNIX преформира компютрите. UNEXT ще направи процеса на сигурно интегриране на всичко с мрежата на проста задача, като развие самата мрежа в ОС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *