Sony Alpha 9 III – първият в света фотоапарат с пълноформатен сензор и глобален затвор

Днес Sony представя новия си фотоапарат Alpha 9 III (α9 III), оборудван с първия в света пълноформатен многослоен CMOS сензор с глобален затвор. Той има приблизително 24,6 ефективни мегапиксела и вградена памет, в комбинация с най-новия процесор BIONZ XR.

Така се постигат серийни снимки без затъмнение с AF/AE проследяване със скорост до приблизително 120 кадъра в секунда. Новият α9 III предлага фокусна равнина на AF с фазово засичане с висока плътност. Специален AI процесор използва AF с разпознаване в реално време, за да разпознае различни обекти с висока прецизност.

Скоростта на затвора не е ограничена от техническите възможности на сензорите с традиционен механичен затвор, благодарение на което се постига максимална скорост на затвора от 1/80000 от секундата. α9 III предлага различни режими на забавяне на освобождаването, които позволяват на потребителя да приоритизира забавянето на освобождаването на затвора или дисплея на визьора/екрана.

Персонализируемите фокусни зони са разширени и включват размери от XS до XL вместо предходните S, M и L. Функцията Preset Focus/Zoom позволява запаметяване на предварително зададените настройки на фокуса и приближението във фотоапарата за бързо извикване при необходимост.

Формата на грипа е подобрена с ергономичен дизайн, който лесно и удобно приляга в дланта. Вертикалният грип VG-C5 (продава се отделно) предлага същата удобна функционалност като при хоризонтални снимки и осигурява удобна опора за продължителни снимачни сесии. α9 III предлага 4-осов въртящ се LCD екран, който може да се управлява с докосване за интуитивна работа при използване на обновеното тач меню. Електронният визьор използва Quad XGA OLED с 9,44 милиона точки и постига висока видимост при същата яркост като α7R V и приближение от приблизително 0,90x.

Една от новите функции на α9 III е филтър при възпроизвеждане на изображенията, с който потребителят може лесно и ефективно да избере голям брой изображения при високоскоростно серийно заснемане, а ново меню с функции може да се използва дори и по време на възпроизвеждане.

α9 III може да прехвърля данни до два пъти по-бързо в сравнение с α9 II чрез 5 GHz. Има и два слота за медийни карти, които поддържат CFexpress Type A, както и UHS-I и UHS-II SD.

α9 III ще бъде наличен от 8 ноември 2023 г. през различни оторизирани представители на Sony. Приблизителната цена в Европа на дребно само за тялото на фотоапарата ще бъде €7000/£6100. Грип VG-C5 ще бъде наличен от 8 ноември 2023, от различни оторизирани търговци на цени от приблизително 450 EUR/£390

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *