Изкуственият интелект вече е по-добър от метеоролозите

Програма за прогноза на времето, базирана на машинно обучение и разработена от учените от DeepMind, наречена “GraphCast”, може да предвиди времеви променливи за период от 10 дни, в рамките на една минута. Учените подчертават, че GraphCast е надминала традиционните технологии със степен на верификация от 90%.

Програмата за прогнозиране на времето, задвижвана от изкуствен интелект, работи, като взема “двете най-скорошни състояния на времето на Земята”, което включва променливите от момента на теста и шест часа преди това. Използвайки тези данни, GraphCast може да предвиди какво ще бъде състоянието на времето след шест часа.

На практика изкуственият интелект вече е показал своето приложение в реалния свят. Инструментът предсказа навлизането на урагана Лий на Лонг Айлънд 10 дни предварително, докато традиционните технологии, използвани от метеоролозите изоставаха. Прогнозите, направени от стандартните симулации на времето, могат да отнемат повече време, защото традиционно моделите трябва да вземат предвид сложната физика и динамиката на теченията, за да направят точни предсказания.

Алгоритъмът не само превъзхожда традиционните технологии по отношение на бързина и обхват, но GraphCast може и да предвиди и събития с тежки последици, включително тропически циклони и вълни с екстремни температури в различни региони. И поради факта, че алгоритъмът може да бъде повторно обучен с нови данни, учените вярват, че инструментът ще стане все по-добър в предсказването на осцилации във времето, които съвпадат с по-големи промени, свързани с изменението на климата.

Скоро GraphCast, или поне основата на алгоритъма за изкуствен интелект, който го задвижва, може да се появи в по-широкодостъпни услуги. Според Wired, Google проучва възможността за интегриране на GraphCast в своите продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *