Xiaomi завършва Q3 с двоен ръст на печалбата

Xiaomi Corporation обяви рекордни резултати във финансовия си отчет си за трето тримесечие на тази година. Групата, чиито приходи достигат до 70,9 млрд. юана (10 млрд. щ.д.), постига първи тримесечен ръст на приходите на годишна база за последните шест тримесечия, а тримесечната ѝ печалба е най-добрата за последните 2 години. Коригираната нетна печалба мина кота 6 млрд. юана (850 млн. $), което представлява ръст от 182,9% на годишна база.

Сред новите цели, обявени наскоро от основателя на компанията Лей Джун, групата следва да се ангажира с устойчиви инвестиции в основополагащи ключови технологии. Xiaomi e насочена към инвестициите в научноизследователска и развойна дейност, което потвърждават и направените разходи за развойна дейност – 5 млрд. юана (710 млн. $) инвестирани от началото на годината до края на тримесечието, или ръст от 22,0% на годишна база. Броят на наетите служители в областта на НИРД също расте и те вече и представляват над 53% от общия брой на служителите. Наскоро групата представи най-новата си операционна система Xiaomi HyperOS, внедрявайки потребителските нужди в една обща интелигентна екосистема от персонални устройства, смарт продукти за дома и смарт мобилност.

През третото тримесечие на 2023 г. маржът на брутната печалба на Групата отбелязва 22,7%, записвайки четвърто последователно увеличение. Общата стойност на материалните запаси възлиза на 36,8 млрд. юана (5,19 млрд. $), което представлява спад от 30,5% на годишна база, достигайки най-ниското си ниво за последните единадесет тримесечия.

Продажбите на смартфони – в разрез със световните тенденции

Въпреки тенденциите за намаляване на доставките на смартфони в света (спад с 1.1% през третото тримесечие на 2023г.), смартфоните на Xiaomi се увеличават и на тримесечна и на годишна база, достигайки 41,8 млн. броя, което е най-високото ниво за последните шест тримесечия.

През октомври в континентален Китай се появи серията Xiaomi 14. Пет минути след пускането ѝ на пазара, продажбите на Xiaomi 14 Series достигнаха шест пъти повече от първоначалния обем на продажбите на Xiaomi 13 Series, като надхвърлиха един милион бройки и получиха положителни оценки от над 99% в JD.com.

С пазарен дял от 14,1% при смартфоните в света, групата заема третото място. Според Canalys, Xiaomi е единствената марка в ТОП 3, която регистрира ръст на доставките на годишна база през това тримесечие. Тя заема челната тройка в 55 държави и региони и се класира в челната петица в 65 държави и региони, като затвърждава статута си на лидер в индустрията.

Растеж на сегмента IoT и лайфстайл продукти

През Q3 продажбите на IoT и лайфстайл продуктите генерират приходи в размер на 20,7 млрд. юана (2,92 млрд. $), т.е. увеличение от 8,5 % на годишна база, а маржът на брутната печалба достига рекордно високо ниво от 17,8%, което представлява ръст от 4,3% спрямо година по-рано.

За Xiaomi взаимосвързаността на устройствата в екосистемата е сред основните приоритети. Това показва и броят на свързаните IoT устройства (с изключение на смартфони, таблети и лаптопи) в платформата AIoT на Групата, който достига почти 700 милиона, отбелязвайки ръст от 25,2% на годишна база. Същевременно 13,7 млн потребители имат над 5 свързани устройства в платформата AIoT на Групата. Xiaomi продължава да държи и най-голям дял в континентален Китай на смарт телевизори.

Интернет лидерството и Xiaomi

Приходите за периода от интернет услугите на Xiaomi се увеличават с 9,7% на годишна база, като достигат 7,8 млрд. юана (1,1 млрд. $), отбелязвайки пореден тримесечен рекорд. Месечните активни потребители (“MAU”) на MIUI също растат рекордно в световен мащаб и в континентален Китай. През септември 2023 г. глобалните MAU на MIUI достигат 623 милиона, което представлява увеличение от 10,5 % на годишна база, а в континентален Китай достигат 152 милиона, или ръст от 7,4 % на годишна база.

“Human x Car x Home”

През октомври 2023 г. Xiaomi представи новата си операционна система Xiaomi HyperOS, чиято стратегия е да бъде пригодена за връзка между лични устройства, автомобили и смартпродукти за дома в интелигентна екосистема. Целта на компанията е да постигне оптимизиране на производителността на устройствата, междуустройствена интелигентна свързаност, цялостна сигурност и отворена платформа. Ядрото на Xiaomi HyperOS се формира от самостоятелно разработената от Xiaomi система Xiaomi Vela със силна персонализация на системата Linux. Групата преструктурира фундаментални модули, като например график на производителността, управление на задачите, управление на паметта, както и управление на файловете, което води до значително повишаване на производителността и ефективността. По отношение на интелигентната свързаност между устройствата, Xiaomi HyperConnect, собствената ѝ усъвършенствана рамка за интелигентна връзка между устройствата, улеснява високоефективните връзки между множество устройства и осъществява максимално сътрудничество. Xiaomi HyperOS поддържа усъвършенствани AI технологии и дава възможност на устройствата да предоставят множество функции, управлявани от изкуствен интелект. По отношение на цялостната сигурност Xiaomi използва цялостно криптиране чрез TEE за предаване на данни между устройствата, разширявайки защитния си механизъм до взаимосвързаните модули за сигурност. Освен това, Xiaomi HyperOS се съобразява с принципа на отворената платформа. Групата отправя отворени покани към разработчиците на приложения и интелигентен хардуер и им предоставя свободен достъп до Xiaomi HyperConnect, а също така обяви и отворения сървър на Xiaomi Vela, давайки възможност на разработчиците в световен мащаб за повече иновации и сътрудничество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *