Google ще започне изтриването на неактивни акаунти

Ако имате стар акаунт в Google, който искате да запазите, но не сте използвали през последните няколко години, трябва скоро да влезете в него, за да предотвратите изтриването му съгласно политиката за неактивни акаунти на Google. Новите правила бяха обявени през май, когато Google заяви, че ще започне да изтрива акаунти най-рано през декември 2023 г. Оттогава Google започна да изпраща имейли на засегнатите потребители, в които се казва, че акаунтите ще могат да бъдат изтрити от 1 декември.

Google не посочва, че ще изтрие всеки отговарящ на условията акаунт от петък. Компанията заявява, че планира да предприеме поетапен подход, “започвайки с акаунти, които са били създадени и никога повече не са били използвани”. Но сега е най-подходящият момент да се уверите, че старите ви акаунти са в ред, за да не рискувате да загубите важни данни.

В много случаи просто влизане в профила би трябвало да е достатъчно, за да се запази активността на профила в Google за още две години. Google също така казва, че четенето или изпращането на имейл, използването на Google Drive, гледането на видеоклип в YouTube, изтеглянето на приложение от Google Play Store, използването на Google Search или използването на Sign in with Google за влизане в услуга на трета страна са все неща, които се считат за дейности съгласно политиката за неактивни акаунти.

След като влезете в профила си, би било добре да се уверите, че имате достъпен имейл адрес за възстановяване, свързан с профила ви. Това е така, защото Google казва, че ще изпрати множество известия както на засегнатите акаунти в Google, така и на техните имейл адреси за възстановяване, за да предупреди за предстоящо изтриване.

При обявяването на новата политика през май Google заяви, че променя политиката си от съображения за сигурност, като отбеляза, че старите и неизползвани акаунти е по-вероятно да бъдат компрометирани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *