Първият проект за геотермална енергия на Google вече работи

Google съобщава, че първият по рода си проект за геотермална енергия вече подава безвъглеродна електроенергия (CFE) в мрежата на Невада, която захранва нейните центрове за данни в района. Компанията твърди, че подобрената геотермална система (EGS) осигурява денонощно подаване на CFE към мрежата. Това е стъпка към целта на Google до 2030 г. центровете за данни и офисите ѝ да се захранват изцяло с електроенергия, произведена от CFE.

През 2021 г. Google започна партньорство със стартъпа за чиста енергия Fervo Energy, за да работи по EGS. За разлика от други източници на CFE, като слънчевата и вятърната енергия, геотермалните проекти могат да работят по всяко време.

Fervo Energy постигна пробив в областта на геотермалната енергия по-рано тази година, когато нейната система постигна рекорди по дебит и мощност за EGS. Тя е в състояние да произвежда 3,5 мегавата електроенергия – достатъчно за захранване на около 2600 жилища. За първи път енергийна компания доказва, че EGS може да работи в търговски мащаб.

Естествената геотермална система изисква комбинация от топлина, пропускливост на скалите и флуид, за да генерира електроенергия. В райони, където има достатъчно топлина, но недостатъчна пропускливост, EGS създава последната чрез сондиране дълбоко в земята и инжектиране на флуид за създаване на пукнатини в скалата.

На своя обект в Невада Fervo прави пробиви до дълбочина от малко над 2.4 км, след което удължава сондажа хоризонтално, за да достигне до по-голяма част от горещия резервоар. Тя пробива втори хоризонтален сондаж, за да пресече пукнатините в скалата. Компанията изпомпва студена вода от първия сондаж през пукнатините във втория сондаж. Водата абсорбира топлината от заобикалящата я скала. Тя се използва за генериране на пара, която произвежда CFE.

Министерството на енергетиката признава, че за разлика от фракинга на газ и нефт, EGS представлява нисък риск от замърсяване на водата. Резервоарите на EGS обикновено се намират много по-дълбоко в земята, отколкото резервоарите за нефт и газ, и не са в близост до подпочвени води или до близки до повърхността източници на питейна вода. Геотермалните електроцентрали също не изпускат вода на повърхността.

В доклад на Министерството на енергетиката от 2019 г. се посочва, че чрез напредък в технологиите, както и в политиката и обществените поръчки, EGS може да генерира до 120 гигавата чиста енергия до 2050 г. Това би било достатъчно за покриване на над 16 % от очакваните нужди на САЩ от електроенергия.

Междувременно Fervo изгражда EGS обект в Юта, който се очаква да осигури 400 мегавата денонощна безвъглеродна електроенергия – достатъчна за захранването на 300 000 домове. Fervo твърди, че този обект ще започне да доставя електроенергия към мрежата през 2026 г. и ще достигне пълномащабно производство две години по-късно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *