Кампанията за по-чист въздух с позитивни резултати в Горна Оряховица

СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица е първото в града училище, което се включи в кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“ и представи постигнатите резултати по време на дискусия с институции и медии, представители на учебни заведения в града и на РИОСВ.

В СУ „Вичо Грънчаров“, част от 29-те учебни заведения бяха монтирани 20 броя сензори, измерващи качеството на въздуха. Проектът „По-чист въздух – по-здрави ученици“, с който училището се включва в кампанията е резултатът от  усилията на директора Нели Атанасова, която търси начини, за да подобри околната среда за своите ученици.

Обикновено, класните стаи често са в червената зона за качество на въздуха. Но благодарение на ентусиазма на учениците и грижата на ръководителите, СУ „Вичо Грънчаров“ рядко попада дори в жълтата. Интересното е, че самите ученици следят индикаторите и се грижат за навременното проветряване на помещенията. Те обсъждат с класните си ръководители значението на чистия въздух, коментират и как се отразява той на техния фокус по време на учебния процес.

Инсталирането на сензорите стана възможно, благодарение на средства, спечелени от проект по ПУДООС „За чиста околна среда – 2023“, чиято тема е „Обичам природата – и аз участвам!“. За да подобрят качеството на въздуха в своите класни стаи, учениците прилагат допълнителни мерки – редовна дезинфекция, повече зелени растения, и хранене на открито в топлите учебни дни. 

Целта на кампанията е да изследва замърсяването на въздуха в закрити помещения. Шест български града – София, Пловдив, Враца, Монтана, Горна Оряховица и Русе участват в инициативата, която има за цел да измерва качеството на въздуха в класните стаи. 

Лошото качество на въздуха може да доведе до сериозни заболявания като астма, хроничен бронхит и алергии. Целта на социалната кампания „Знаеш ли какво дишаш?“ е да повиши информираността и да потърси решения. Част от тях са инсталирането на сензори за измерване на качеството на въздуха и системи за автоматично предупреждение, когато въздухът става неподходящ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *