НАСА потвърждава, че 2023 г. е била най-горещата година в историята

НАСА публикува годишния си доклад за глобалната температура и от него става ясно, че 2023 г. е била най-горещата от началото на измерванията през 1880 г. Миналата година глобалните температури са били с около 1,2 градуса по Целзий по-високи от средните стойности за базовия период на НАСА от 1951 до 1980 г.

По-голямата част от повишението през годините е настъпило след базовия отчетен период. С други думи, последните няколко десетилетия са били най-лошите в това отношение. Юли 2023 г. е най-горещият месец, измерван някога.

От агенцията посочват, че промяната на температурата е причинена главно от “нашите емисии от изгарянето на изкопаеми горива”. В тази връзка Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA) наскоро съобщи, че вероятността 2024 г. да бъде още по-гореща е едно към три.

Струва си също да се отбележи, че през 2023 г. се наблюдаваха някои охлаждащи събития, които всъщност подействаха за известно понижаване на температурите, включително вулканични аерозоли в атмосферата вследствие на изригването през януари 2022 г. на подводния вулкан Хунга Тонга-Хунга Хаапай. Тези събития обаче не успяха да се справят с постоянните емисии на парникови газове и с ефектите от нагряването, предизвикани от тазгодишното метеорологично явление Ел Ниньо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *