Xiaomi Robot Vacuum X10+ – по-малко грижи в почистването на дома

Роботите прахосмукачки търпят постоянна трансформация през годините, сдобивайки се с нови и полезни функционалности. Така до голяма степен те вече могат да заместят ефективно и стандартните решения, без да е необходимо ръчно да се занимавате с тази задача, или поне да го правите веднъж седмично и дори по-рядко.

От известно време и аз разполагам с подобно устройство, което влиза в употреба от време на време – Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra. Сега идва ред да изпробвам и актуалния Robot Vacuum X10+. В случая този модел идва с подобрена система за разпознаване на обекти, по-ефективна система за събиране на отпадъци и най-важното, система за автоматизирано обслужване. Именно последното е от особено значение, тъй като намалява значително усилията по поддръжка, като допълване на вода, премахване на боклуците и почистване на мопа.

Robot Vacuum X10+ има стандартен дизайн като е с кръгла форма и значителни размери, което е и очаквано. В предната му част има камера/сензор за избягване на препятствия, а отзад има решетъчно покритие за преминаване на въздушната струя. Отгоре са капакът на отдела за контейнера за прах и издатина с допълнителен елемент, а отдолу има още сензори, колела за придвижване, две четки и два мопа.

Основни характеристики:

  • Тегло: 3.8/8.3 кг
  • Размери: 350 x 350 x 97/423 x 340 x 568 мм
  • Основни функции: сухо и мокро почистване, картографиране, автоматично почистване на моп, отпадъци и зареждане на вода
  • Сензори: ултразвуков, LDS, засичане на височина, лазер за малко обекти, AI Visual, IMU, Extended, Drive wheel lift и за въздушно налягане
  • Всмукателна мощност: 4000 Pascal
  • Батерия: до 2 часа с едно зареждане
  • Преодолява до 15 мм прагове

След като разопаковате модела е добре да прегледате и ръководството за работа, като там са посочени стъпките, които трябва да предприемете, за да го използвате. Първо разбира се сглобявате различните компоненти, махате предпазните лепенки, намирате подходящо място за докинг станцията и добавяте вода в съответния контейнер. При включване също така сдвоявате робота към приложението Xiaomi Home, с което получавате множество възможности за управление.

След това всичко става доста лесно, като веднага можете да започнете да почиствате, или с натискане на бутона за включване, или със задаване на команда през приложението. При първото почистване роботът прави карта на жилището ви, като можете да я видите в приложението, а отделните помещения се показват в различни цветове. Чрез лазерната навигационна система се постига 360-градусово сканиране на помещенията, разположението на стаите и обектите, като се планира и най-оптималният маршрут за почистване, без да се засягат отделните обекти. Възможно е генерирането и на 3D карти, което е интересна добавка.

На видно място в приложението има информация за почистената повърхност, време на почистване и ниво на заряд на батерията. Наличен е бърз достъп до избор за почистване на конкретна зона, пауза/старт на чистене и връщане към зарядната станция. Има и избор между различните режими на работа. Тук можете също така да преглеждате историята на почистване, създавате карти, редактирате зони, създавате такива със забранен достъп, почистване по график и т.н. През приложението се виждат и нивата на износване на консумативите.

Xiaomi Robot Vacuum X10+ идва с подобрена система за събиране на отпадъци с всмукателна мощност от 4000 паскала. За почистване се разчита отново на основна въртяща се четка и странична, помощна, но сега има и две допълнителни въртящи се четки/мопове за мокрото почистване. За придвижване има две по-големи колела с гумиран релеф и по-малко, предно, което осигурява и завиването. С един заряд на батерията можете да разчитате на до 2 часа почистване, а пълното зареждане на батерията е 6 часа.

Роботът е доста ефективен и се справя с обичайните замърсители, включително прах, малки отпадъци, косми и леки зацапвания. Разбира се ще е необходимо от време на време да почиствате основната четка от заплетените косми, но това е очаквано. Роботът също така преодолява някои ниски прагове, до 15 мм. Чрез наличието на странична четка се хващат и отпадъци в ъглите и в близост до стените, но все пак в ъглите може да остават някои отпадъци. Роботът също така влиза под някои мебели, стига да не са много ниско над пода. Що се отнася до нивото на шум при работа, то е 50 децибела, като определено е по-ниско от това на стандартните прахосмукачки.

Заложено е на ефективна система за разпознаване и избягване на обекти наречена S-Cross AI Advanced 3D. Тя използва LDS навигация, камера и допълнителни сензори, като постига точност до милиметър. Определено ефективно решение, което предпазва от неприятности. Подобрената камера с изкуствен интелект използва графични алгоритми за разпознаване на различни препятствия на пода. Това включва кабели, чорапи, пантофи, вентилатори, кантари, столове и разнообразни мебели. Отлична промяна е разпознаването на кабели, тъй като предходни модели имаха проблеми с това.

Що се касае до килими, моделът автоматично повдига въртящите се падове и ги спира, като активира допълнителна мощност при засичане на подобна повърхност. При килими с дебелина над 5 мм и с по-дълги влакна се препоръчва избор на избягването им (Avoid Carpets). Новият S-Mopping асистент засича нивото на вода в резервоара и я разпределя равномерно, но все пак има и ръчна настройка през приложението.

От компанията добавят сертификации за защита на личните данни TÜV Rheinland Cybersecurity и Privacy Protection Standard Certification. В това число обработката на данните за засечените обекти се извършва локално. Има и защитен чип MJA1, като при предаване на сигнал се използва криптиране.

Докинг за улеснение

Най-голямото подобрение е в наличието на автоматична докинг система. Да този модул е голям но пък има защо. Той на практика премахва нуждата след всяко почистване да добавяте вода (това все пак ще е необходимо през няколко почиствания), перете моповете и разтоварвате събрания боклук. В дока има мощен вентилатор (17000Pa), който позволява прехвърлянето на боклука за 10 секунди в контейнер с обем 2.5 л., който поддържа до 60 зареждания. Четките за мокро почистване се загряват и продухват, а именно почистването на мопа беше най-досадното в предходни модели. Реално най-често ще ви се налага да добавяте вода и да изхвърляте мръсната (от прането на моповете).

За финал

Xiaomi Robot Vacuum X10+ е с цена около 1500 лв. Това разбира се не е никак малко, но пък и получавате много. Моделът почиства доста ефективно, избягвайки препятствията и справяйки се с килими с по-къси влакна. Той може да е отлично решение за поддръжката на чистотата в дома ви.

Автоматичната станция за обслужване обаче е голямата добавена стойност, тъй като така няма да се налага след всяко почистване да премахвате събраната прах, добавяте вода или миете и сушите падовете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *