Xiaomi Watch 2 е стилен и функционален часовник с Wear OS

Тази година Xiaomi представи много нови продукти в рамките на Мобилния конгрес в Барселона, като сред тях е и смарт часовникът Watch 2, който определено грабна вниманието ми.

Този модел е с изискан дизайн и използва операционната система Wear OS от Google, което разширява значително възможностите му. Освен с много приятен дизайн, този часовник може да се похвали и със сравнително издръжлива батерия (за този тип устройства), качествен дисплей, както и с подобрена технология за проследяване на параметри.

Стилен дизайн

Xiaomi Watch 2 има стилен дизайн с висококачествена изработка. Това включва метална конструкция от алуминиева сплав и в случая с черна силиконова каишка. Има и версия в сребрист цвят.

Отдясно на корпуса са позиционирани два нископрофилни бутона. Те служат за системна навигация и бърз достъп до приложения и функционалности. В долната част са сензорите, като има лека издатина в тази зона. Там са също така и пиновете за зареждане.

Часовникът е със сертификация за водоустойчивост 5ATM, което го прави подходящ и за плуване. Размерите са 47.5 х 45.9 х 11.8 мм при тегло 36.8 гр.

Качествен екран и добра производителност

Xiaomi Watch 2 има AMOLED екран с диагонал 1.43“, резолюция 466 x 466 пиксела, гъстота на пикселите 326 пиксела на инч и яркост до 600 нита. Той е идентичен с дисплея на Pro версията и съответно предоставя много добри свойства и винаги отчетлива картина.

Сравнително високата резолюция позволява адекватното разглеждане на съдържание. Сензорното отчитане също е на ниво. Има функционалности като Always On Display и автоматична яркост.

Разбира се има избор от много циферблати, включително и опция за изтегляне на такива. Налични са многофункционални решения с възможност за персонализиране. Циферблатът по подразбиране е доста ефектен със зелени елементи. Има и специално създадени визии с природна насоченост, включваща изгледи на заплашени от изчезване животни.

Моделът използва чипсет Snapdragon W5+ Gen 1, 2GB RAM и 32GB памет за файлове. По този начин се постига представяне като при Pro версията. Часовникът работи плавно, както в интерфейса, така и при приложенията. Часовникът разполага с широк набор по отношение на свързаността. Това включва Wi-Fi, Bluetooth и NFC за безконтактни плащания. За точно проследяване на тренировки има двубандова GNSS (L1 + L5) система.

Моделът позволява провеждането на разговори през свързания телефон чрез наличието на вградени микрофон и високоговорител. Тук обаче максималната сила на звука не е много висока.

Издръжливостта с един заряд на батерията (495 mAh) по данни на компанията е до 65 часа, което определено е добро постижение за този клас часовници. Трябва да отбележим, че този показател намалява с използването на Always on Display и активирането на постоянно следене на здравни параметри. По мои наблюдения можете да разчитате на малко над два дни с едно зареждане. За съжаление не се поддържа безжично зареждане, а е заложено на познатата схема с магнитно зарядно с пинове.

Софтуер и функционалности

Xiaomi Watch 2 използва операционна система Wear OS от Google. Така имате много възможности тъй като получавате достъп до магазин за разнообразни приложения. Сред тях са Google Maps за навигация, Google Wallet за безконтактни плащания, Google Assistant за гласови команди и много решения на трети страни. Това е един от големите плюсове на платформата и може да ви е от полза в ежедневието.

Системата предлага бърз достъп до известия с опция за реакция и отговор на някои от тях, както и до основните настройки и то с едно плъзгане на пръста. Винаги можете бързо да видите също прогнозата за времето, да ползвате будилник, хронометър, календар, фенерче и др. Има и опция за управление на плейбека на свързания телефон.

Xiaomi Watch 2 поддържа над 160 спортни режима, с което можете да проследите ежедневните си тренировки. По отношение на измерваните здравни параметри има следене на пулса, нива на кислород в кръвта, качество на съня, отчитане на менструалния цикъл и нива на стрес.

Управлението на часовника от телефона става чрез приложението Mi Fitness. Тук имате възможност за много настройки, инсталиране на приложения, обновление на системния софтуер, смяна на циферблати и т.н.

Заключение

Watch 2 е сред най-новите смарт часовници на компанията и определено грабва окото със стилния си и изчистен дизайн. Той също така може да ви спечели с отличния си екран, плавна работа, наличието на Wear OS и адекватно проследяване на тренировки и някои здравни показатели.

Очаквано издръжливостта на батерията не е силата на този тип модели. В свободна продажба часовникът е с цена около 450 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *