95% от доставчиците на Apple използват чиста енергия

Вчера се появи актуализирана информация за екологичните цели на Apple до 2030 г., една от които е цялата верига за доставки на компанията да бъде въглеродно неутрална до тази дата. Компанията съобщава, че повече от 320 доставчици – представляващи 95% от “преките” производствени разходи на компанията – са преминали към използване на чиста енергия.

Собствените операции на Apple са 100% въглеродно неутрални от 2018 г. насам. През 2020 г. компанията обяви план за преминаване на цялата си верига за доставки към чиста енергия до 2030 г. Като се има предвид, че основният производствен център на компанията е Китай, който в момента е най-големият нарушител в света по отношение на продължаващата зависимост от въглищни електроцентрали, това не е малка цел. Компанията също така се ангажира да използва чиста енергия за цялото количество електроенергия, използвано от клиентите за зареждане на техните устройства на Apple.

„Над 320 доставчици – представляващи 95 % от преките производствени разходи на Apple – досега са били водещи в прехода, в резултат на което днес във веригата за доставки на Apple има 16,5 гигавата възобновяема енергия онлайн. Това е генерирало над 25,5 млн. мегаватчаса чиста енергия във веригата за доставки през миналата година, като са избегнати над 18,5 милиона метрични тона въглеродни емисии.“, споделят от компанията.

Компанията предостави и актуална информация за последните си усилия да генерира достатъчно чиста енергия, за да компенсира цялата енергия, използвана за зареждане на устройствата на Apple.

„В САЩ Apple инвестира в портфолио от соларни проекти на територията на Мичиган, като строителството е в ход, за да бъдат пуснати в експлоатация 132 мегавата чиста енергия по-късно тази година. В Испания Apple си партнира с международната платформа за разработване на соларни системи ib vogt в инвестиция, която ще генерира 105 мегавата соларна енергия, когато проектът влезе в експлоатация до края на 2024 г.“

Друга цел е да се намали използването на вода в производствения процес и да се възстановява използваната чиста вода. Apple твърди, че е постигнала значителен напредък в тази област.

„Apple също така напредна в постигането на друга амбициозна цел за 2030 г.: да попълни 100 процента от прясната вода, използвана в корпоративните операции на места с висок стрес. Това включва стартиране на нови партньорства за осигуряване на близо 7 млрд. галона ползи от водата – от възстановяване на водоносните пластове и реките до финансиране на достъпа до питейна вода – през следващите 20 години. Както и при чистата енергия, Apple разшири ангажимента си към чистата вода по цялата верига за доставки: Заедно с това доставчиците на Apple са спестили над 12 млрд. галона прясна вода през миналата година, което прави общо 76 млрд. галона спестена вода, откакто компанията стартира своята програма за чиста вода за доставчици през 2013 г.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *