Роботът за рециклиране на iPhone-и вече буквално ги разкъсва

Най-новата версия на робота за рециклиране на iPhone на Apple вече не разглобява устройствата, за да получи достъп до вътрешността им, а ги разкъсва на части. Промяната е една от многото, благодарение на които практичността на роботите за рециклиране на Apple става осезаема.

Първият робот за рециклиране на iPhone на Apple, Liam 1.0, беше показан за първи път от компанията още през 2016 г. Liam е автоматизиран робот, който може да разглобява iPhone до най-основните им компоненти, за да ги рециклира след това. Apple показа кратък видеоклип, в който Liam разглобява един iPhone. Той разглобява всичко – от дисплея до логическите платки и компонентите на камерата. Това позволява на Apple да отдели златото, медта, среброто и платината, за да могат да бъдат използвани в бъдещи продукти и начинания.

Тази първа версия беше по-скоро доказателство за концепцията, отколкото инструмент, който ще окаже реално въздействие върху околната среда. Тя просто беше твърде бавна, за да може да се мащабира. Liam 2.0 беше значително подобрена, като времето за разглобяване беше намалено от 12 минути на 11 секунди.

Настоящата версия на Apple, Daisy, всъщност е малко по-бавна – 18 секунди. Той обаче е много по-малък по размер и има възможност да отделя почти два пъти повече материали. Apple също така постоянно увеличава броя на моделите iPhone, които роботът може да приема. Liam 1.0 работеше само с един модел, докато Liam 2.0 увеличи този брой до шест модела. Но гъвкавостта на Daisy е нараснала от 18 модела в началото до 29 днес.

Докато първият робот внимателно отвинтваше различните компоненти, новите версии прилагат подход на груба сила. Сега роботите “пробиват” компонента. Оказва се, че ефективното разкъсване на телефона е значително по-бързо и макар резултатът да не е толкова красив, на никого не му пука как изглеждат изхвърлените телефони. В крайна сметка те не се ремонтират, а се претопяват.

При сегашните си темпове Daisy може да разглобява до 1,2 милиона iPhone-а годишно. Това е огромно подобрение в сравнение с по-ранните модели, но в крайна сметка е капка в морето, в сравнение със 150-те милиона смартфона, които ще бъдат изхвърлени през 2023 г. (приблизително 416 000 на ден). Това на свой ред е само малка част от 68-те милиона тона джаджи, които са били изхвърлени в световен мащаб.

Информация от TechCrunch

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *