ЕС въвежда допълнителни мита за китайските електромобили – до 38%

Според The New York Times и Financial Times Европейският съюз ще наложи допълнителни мита в размер до 38% върху електрическите превозни средства, произведени в Китай, за да защити производителите от региона от нелоялна конкуренция. Европейската комисия вече е предупредила китайските производители на автомобили за допълнителните данъци, които ще се добавят към съществуващата 10-процентна тарифа за техните електромобили и ще бъдат различни за всеки производител. Автомобилите на BYD и Geely ще бъдат засегнати от тарифи между 17,4 и 20 процента, докато SAIC ще се сблъска с допълнителни данъци от 38 процента.

Тарифите за другите производители на автомобили варират в зависимост от това дали са сътрудничили на текущото разследване на ЕС за субсидиите на китайското правителство за неговите производители на електромобили. Благодарение на тези субсидии произведените в Китай електромобили могат да се продават на много по-ниски цени от тези на европейските им конкуренти. Китайските производители на автомобили, които са сътрудничили на разследването, ще бъдат обложени с допълнителна тарифа от 21%, докато тези, които не са сътрудничили, ще получат допълнителна тарифа от 38%. Financial Times твърди, че Маргаритис Схинас от Европейската комисия се е свързал с китайските власти, за да “проучи възможните начини за разрешаване” на въпроса. Новите мита ще бъдат наложени на 4 юли, ако не се постигне споразумение.

Въпреки че ЕС заяви, че въвежда допълнителни данъци върху китайските електромобили, за да защити производителите от блока, някои органи и европейски производители на автомобили се противопоставят на този ход, тъй като се опасяват, че той може да доведе до ответни мерки от страна на Китай. Те се опасяват, че отговорът на Китай ще оскъпи електромобилите като цяло, което от своя страна може да отблъсне клиентите, особено тези, които все още не са напълно убедени, че трябва да преминат към електричество.

Съобщението на ЕС идва месец след като САЩ увеличиха четирикратно митата за внос на китайски електромобили. Това беше част от по-мащабна стъпка на американското правителство за потискане на влиянието на Китай върху икономиката на страната, заедно с налагането на допълнителни данъци върху произведените в Китай полупроводници, соларни клетки, батерии и медицински продукти.

One thought on “ЕС въвежда допълнителни мита за китайските електромобили – до 38%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *