Следващото поколение CarPlay ще работи само безжично

Apple говори за следващото си поколение CarPlay от две години насам, но не показва почти нищо – системата е проектирана така, че да обедини интерфейсите на всеки екран в автомобила, включително на основното табло, но досега само Aston Martin и Porsche са заявили, че ще доставят автомобили със системата, без да посочват конкретни дати.

И като цяло публичната реакция на останалата част от индустрията е доста хладна. Изпълнителни директори на автомобили изглеждат доста скептично настроени към това да позволят на Apple да застане между тях и клиентите им. “Имаме Apple CarPlay”, каза ми през април главният изпълнителен директор на Mercedes-Benz Ола Келениус. “Ако за някои от функциите се чувствате по-удобно с това и ще превключвате напред-назад, заповядайте. Но да се откажем от цялото устройство за управление на кокпита – в нашия случай от екрана на пътника и всичко останало – на някой друг? Отговорът е “не”.

Този скептицизъм на индустрията изглежда е попаднал в полезрението на Apple, която публикува два видеоклипа от WWDC 2024 с подробна информация за архитектурата и дизайна на следващото поколение CarPlay. И в двата стана ясно, че производителите на автомобили ще имат голям контрол върху начина, по който нещата изглеждат и работят, и дори ще имат възможност просто да използват свои собствени интерфейси за различни функции, използвайки нещо, наречено “пробивен потребителски интерфейс”. Резултатът е подход към CarPlay, който е много по-малко “Apple управлява вашия автомобил” и много повече “Apple създаде набор от инструменти за проектиране, които производителите на автомобили могат да използват както искат”.

В момента CarPlay е просто втори монитор за телефона – свързвате се с автомобила и телефонът изпраща видеопоток към автомобила. Ето защо тези евтини безжични CarPlay ключове работят – те са просто безжични адаптери за дисплеи, по принцип.

Но ако искате да интегрирате неща като скоростомери и климатични инсталации, CarPlay трябва действително да събира данни от автомобила, да ги показва в реално време и да може директно да управлява различни функции. Така че за следващото поколение CarPlay Apple е разделила нещата на така наречените “слоеве”, някои от които се изпълняват на вашия iPhone, а други – локално в автомобила, за да не се прекъсват, ако телефонът ви прекъсне връзката. А прекъсването на връзката с телефона ще бъде проблем, защото следващото поколение CarPlay поддържа само безжични връзки. “Стабилността и производителността на безжичната връзка са от съществено значение”, казва Таня Кънчева от Apple, докато говори за архитектурата от следващо поколение. Като се има предвид, че проблемите със свързаността на CarPlay все още са най-често срещаният проблем в новите автомобили, а безжичната връзка го влоши, това е нещо, което Apple трябва да следи.

Има два слоя, които се изпълняват локално в автомобила, по малко по-различни начини. Съществува “потребителски интерфейс за наслагване”, в който са включени неща като вашите мигачи и километраж. Те могат да бъдат стилизирани, но всичко в него се изпълнява изцяло в автомобила ви и по друг начин е недосегаемо. След това има “локален потребителски интерфейс”, който съдържа неща като скоростомера и тахометъра – неща, свързани с шофирането, които трябва да се актуализират през цялото време, по принцип. Производителите на автомобили могат да ги персонализират по няколко начина – има различни стилове и оформления на измервателните уреди, от аналогови до цифрови, и те могат да включват лога и т.н. Интересно е, че има само един избор на шрифт: Сан Франциско на Apple, който може да се модифицира по различни начини, но не може да се сменя.

Целта на Apple за следващото поколение CarPlay е да се стартира мигновено – в идеалния случай, когато водачът отвори вратата – така че активите за тези локални елементи на потребителския интерфейс се зареждат в автомобила от телефона по време на процеса на сдвояване. Производителите на автомобили могат да актуализират начина, по който изглеждат нещата, и да изпращат обновени активи чрез телефона с течение на времето – как точно и колко често все още е малко неясно.

След това има нещо, което Apple нарича “отдалечен потребителски интерфейс”, което представлява всички неща, които се изпълняват на телефона ви: карти, музика, информация за пътуването. Това най-много прилича на CarPlay днес, само че сега може да работи на всеки друг екран в автомобила ви.

Последният слой се нарича “пробивен потребителски интерфейс” и в него Apple отстъпва най-много място на производителите на автомобили. Вместо да предлага собствени идеи за интерфейс за неща като камери за задно виждане и усъвършенствани функции за подпомагане на водача, Apple позволява на производителите на автомобили просто да включат съществуващите си системи в CarPlay. Например, когато превключите на заден ход, интерфейсът просто ще ви покаже екрана на камерата за задно виждане на автомобила:

Производителите на автомобили обаче могат да използват пробивен потребителски интерфейс за всичко, което искат, и дори да свържат бутоните на CarPlay със собствените си интерфейси.

Подходът на Apple към отоплението, вентилацията и климатизацията също е компромисен: компанията не преосмисля нищо от начина, по който работи управлението на отоплението, вентилацията и климатизацията. Вместо това тя позволява на производителите на автомобили да персонализират контролите от набор от инструменти, за да съответстват на системата на автомобила, и дори да показват предварителен преглед на интериора на автомобила, който съответства на вариантите на тапицерията и цветовете. Ако някога сте гледали автомобил със странен бутон SYNC, който поддържа различни климатични зони в двойка, е, следващото поколение CarPlay също има странен бутон SYNC.

Всичко това се поддържа при 60 кадъра в секунда (или по-висока скорост, ако системата на автомобила я поддържа) от нов специален канал за синхронизация на потребителския интерфейс, а голяма част от базовото композиране разчита на OpenGL, работещ в самия автомобил.

Общо взето, това е много информация и сякаш Apple осъзнава, че производителите на автомобили няма просто да се откажат от своите интерфейси – особено след като вече са инвестирали в проектирането на такива потребителски интерфейси за своите собствени системи, много от които сега работят с Unreal Engine с много забавни анимации и имат интегрирани услуги на Google като Maps. Позволяването на производителите на автомобили да използват тези интерфейси чрез CarPlay може най-накрая да ускори приемането им – но също така може да създаде кошмар за смесване и съчетаване на интерфейси.

Информация от The Verge

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *