Ревю: Huawei FreeBuds 6i подобряват значително отличната формула

През изминалите години имах възможност да изпробвам безжичните слушалки Huawei FreeBuds 3i, 4i и 5i, които са сред достъпните попълнения на компанията. Те ми допаднаха заради това че пасват удобно в ухото, предлагат качествен звук и идват с технология за активно шумопотискане. Сега до мен достигна и най-новият модел в серията, а именно FreeBuds 6i.

Тази година акцентът е в значителното подобряване на системата за шумопотискане, както и на качеството на звука, запазвайки познатия дизайн. Всяка слушалка е с тегло 5.4 гр., което ги прави удобни за носене и ограничава умората при продължителна работа.

Освен това се постига и добро пасивно шумопотискане заради силиконовите накрайници. Налична е и сертификация IP54, което означава, че можете да ползвате слушалките и по време на тренировка и лек дъжд. В комплекта има общо три различни по размер накрайника.

Кейсът за зареждане отново е в приятна овална форма, като са налични опции в бял, лилав и черен цвят. В долната му част има USB Type-C порт за зареждане. Сред останалите черти са още LED индикатор и бутон за сдвояване. В комплект идва кабел за зареждане.

Основни характеристики:

  • Размер на говорителя: 11 мм динамичен драйвер с четири магнита (14 Hz до 40 kHz)
  • Технология за свързване: Bluetooth 5.3
  • Три микрофона на слушалка
  • Шумопотискане: активно, динамично
  • До 35 часа издръжливост на батериите с кейса
  • Размери: 31.4 x 21.3 x 23.7 мм, 5.4 гр
  • Цвят: бял, лилав и черен

Бърз старт

Процесът на свързване на слушалките към смартфона е максимално улеснен. Отваряте кейса и задръжте бутона отстрани, което активира режима на сдвояване. Завършете в Bluetooth секцията на телефона си от където ги свързвате или чрез интерфейса, който се появява директно на екрана.

Можете да свалите приложението на Huawei AI Life, което нагледно ви ръководи в процеса. То е налично за всички основни платформи, като слушалките работят безпроблемно както с Android така и с iPhone и компютри и таблети. Тук има достъп до разнообразна информация като нивото на батериите както на слушалките, така и на кейсът.

През него можете да правите и настройки за сензорното управление, актуализирате софтуера, проверявате дали накрайниците пасват оптимално за вашето ухо и т.н. Последващата връзка става директно след като отворите кейса.

Впечатления и функционалности

Слушалките са удобни и пасват доста добре в ухото, а това е предпоставка за комфорт дори при по-продължително носене. Това в комбинация със силиконовите накрайници, чисто механично позволява постигането на добра звукова изолация. В основата на всяка слушалка вече има 11-милиметров говорител с четворен магнит, още по-качествен, за размерите на модела, звук. Особено подобрение се отчита при басите/ниските честоти.

Налична е и Hi-Res сертификация за постигане на висококачествен звук, като има и поддръжка за LDAC. Оставам много доволен от качеството на плейбек, което разбира се е обвързано и с източника. Ако имате съответстващо съдържание можете да се насладите на много добро представяне както в ниските, така и във високите тонове, което е предпоставка за наслада от различните жанрове музика, а и сериали и филми.

Най-голямото подобрение в това поколение обаче е в системата за шумопотискане. Заложено е няколко технологични решения в тази насока. Това са специални камери за филтриране на шума, система от 3 микрофона, по-висока вградена изчислителна мощност, динамичните драйвери и подобрения дизайн на накрайниците за уши.

Слушалките са снабдени с три микрофона, които работят в тандем с алгоритъм за дълбока невронна мрежа (DNN), за да разграничат гласовете от околния шум и да изолират страничните звуци по време на разговор. Така се постига средно шумопотискане от 27dB. Системата за шумопотискане ограничава значително околния шум, а след като я активирате почти изцяло се изолирате от околната среда. Това върши работа в различни ситуации, включително в градския транспорт, както и в други обстановки с много хора около вас.

Добавен е режим Intelligent Dynamic ANC, който регулира нивото на шумопотискане според околните условия (34 сценария). Иначе ръчно можете да изберете между три варианта ма шумопотискане, Ultra, General и Cosy. Има и режими за чуване на околните звуци и изключен.

Освен за смяна на режимите има и опция за управление на други функционалности с докосване. Сред тях са за пауза и възстановяване на плейбека, отговор на обаждане или затваряне и т.н. С плъзгане нагоре и надолу по стеблото можете да увеличавате и намалявате силата на звука.

Чрез приложението AI Life можете да задавате това каква функционалност да се извършва при жестовете. Тук можете да сменяте режимите на шумопотискане, следите нивата на заряд на батериите и др. Центърът за аудио връзка в приложението AI Life улеснява управлението на устройствата, свързани към слушалките, както и превключването между тях. С приложението можете и да накарате слушалките да издават звук, ако сте ги изгубили.

Новият модел отново поддържа и едновременното свързване с до две съвместими устройства. Има и сензори, които отчитат дали слушалките са в ухото и при сваляне се паузира плейбекът, а след повторно поставяне се възобновява.

Традиционно силна черта и тук е високото качество на звука при разговори, като също има ефективно шумопотискане. От отсрещната страна съобщават, че ме чуват ясно и без смущения. Това също е фактор, който отличава слушалките от тези от по-нисък клас.

Достигаме и до издръжливостта на батериите. С един заряд получавате 8 часа непрекъснато слушане на музика с деактивирано шумопотискане или 5 часа с активирано. С вградената в кейса за зареждане батерия автономността при плейбек се увеличава до 35 и 20 часа.

Зареждането става през USB Type-C порт като в комплекта има и съответния кабел. Поддържа се и технология за бързо зареждане на слушалките, която дава 4 часа плейбек с 10 минутно зареждане. Пълното зареждане на кейса, без поставени в него слушалки отнема около час, а слушалките се зареждат за 40 минути.

Заключение

Huawei FreeBuds 6i остават изцяло положителни впечатления, като имат приятен и познат дизайн в комбинация с отличен звук с Hi-Res/LDAC. На фона на това се отчита голям скок при ефекта на шумопотискане, което може да е от полза за много потребители. Има също така и много добра издръжливост на батериите, както и високо качество при разговори.

При цена от 199 лв. (10 лв. по-висока от дебюта на предходното поколение) те предлагат отлична комбинация от висококачествени параметри и функционалности в по-достъпния сегмент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *