Apple няма да пусне технологиите си с изкуствен интелект в ЕС

Apple отказва достъп на стотици милиони потребители в Европейския съюз до редица нови технологии, като се позовава на опасенията, породени от регулаторните опити на блока да обуздае големите технологични компании.

В петък беше обявено, че Apple ще блокира пускането на Apple Intelligence, iPhone Mirroring и SharePlay Screen Sharing за потребителите в ЕС през тази година, тъй като Законът за цифровите пазари (DMA) уж я принуждава да понижи сигурността на своите продукти и услуги.

DMA на ЕС принуждава доминиращите технологични платформи да спазват дълъг списък с изисквания и забрани. На технологичните услуги е забранено да предпочитат собствените си предложения пред тези на конкурентите. Забранено им е да комбинират лични данни в различните си услуги; забранено им е да използват информацията, която събират от търговци на трети страни, за да се конкурират с тях; и трябва да позволяват на потребителите да изтеглят приложения от конкурентни платформи.

Като част от правилата ЕС определи шест от най-големите технологични компании за платформи от тип пазачи на портата, които изискват по-строг контрол. Освен Apple в този списък влизат Microsoft, Alphabet, компанията майка на Google, и Meta, собственик на Facebook.

“Гейткийпърите са добре дошли да предлагат услугите си в Европа, при условие че спазват нашите правила, целящи да гарантират лоялна конкуренция”, заяви Европейската комисия в отговор на плановете на Apple.

Apple Intelligence – пакетът от услуги на компанията за изкуствен интелект – беше акцентът в неотдавнашната презентация на Worldwide Developers Conference, която включваше и актуализации на операционните системи на производителя на iPhone. Технологията ще помага за обобщаване на текст, създаване на оригинални изображения и извличане на най-подходящите данни, когато потребителите имат нужда от тях. Натискът включва и обновена версия на Siri, някогашния пионерски цифров асистент на Apple.

Не е ясно как функциите биха могли да нарушат DMA, но задържането на технологията заплашва да подразни потребителите в региона, които евентуално могат да окажат натиск върху регулаторните органи.

Информация от Bloomberg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *