Ревю: Новият Apple iPad Air е свеж и мощен

Новият тънък таблет на Apple iPad Air затвърждава мястото си на мост между стандартния iPad и по-мощната линия iPad Pro, предлагайки комбинация от производителност, дизайн и цена, която се харесва на широка аудитория.

Със забележителни подобрения в производителността, тази година iPad Air има за цел да предложи универсално изживяване както за студенти, така и за професионалисти и обикновени потребители.

Изказваме благодарност на A1 за предоставената бройка за ревю, като телекомът има разнообразни предложения за продуктите на Apple. Това включва и най-новите таблети. В случая разглеждаме iPad Air 13” (M2) Wi-Fi + Celllular (128GB) в цвят Starlight.

Дизайна и изработката

Новият iPad Air запазва характерния си елегантен алуминиев корпус, който е със 100% рециклиран материал, като се предлага в редица приятни цветове – Синьо, Виолетово, Астро бяло и Астро сиво. Той е впечатляващо тънък – 6.1 мм, и тежи 618 гр. което го прави изключително портативен.

Хардуерните бутони са разположени ергономично, което е особено забележимо, когато използвате устройството в хоризонтален режим. Тези за сила на звука са в горната рамка отляво, а бутонът за включване служи като сензор за Touch ID и е в дясната рамка.

Въпреки че Touch ID е надежден и удобен, липсата на Face ID може да разочарова потребителите, свикнали с тази функция в други устройства на Apple.

Дисплей

iPad Air разполага с 13-инчов Liquid Retina IPS дисплей, 600 нита яркост, 2732 х 2048 резолюция при 264 ppi, True Tone, Антирефлексно покритие и т.н. За съжаление липсва висока честота на опресняване до 120 Hz.

С поддръжката на True Tone и P3 за широки цветове дисплеят осигурява живи и точни цветове, което го прави идеален за потребление на мултимедийно съдържание и творческа работа. Яркостта до 600 нита подобрява видимостта в ярка среда.

Въпреки подобренията, дисплеят все още използва традиционната LCD технология. Потребителите, които се надяват на Mini-LED или OLED (които се срещат в iPad Pro от по-висок клас), може да сметнат това за недостатък.

Производителност, свързаност и аксесоари

Може би най-голямото подобрение е в основата на таблета, а именно чипът M2, който осигурява значително увеличение на производителността с 8-ядрения си процесор, 9-ядрения си графичен ускорител и 16-ядрен невронен енджин. Този чип се справя с лекота с взискателни приложения и многозадачна работа, съперничейки си с някои MacBook модели от по-нисък клас по отношение на суровата мощ.

Актуализираният Neural Engine подобрява възможностите за машинно обучение, като усъвършенства задачи като редактиране на снимки и приложения, управлявани от изкуствен интелект.

С iPadOS 18 iPad Air ще се се възползва от подобрени функции за многозадачност, нови уиджети и по-стабилна поддръжка на външни дисплеи, което го прави по-гъвкав за задачи, свързани с производителността. В момента таблетът използва iPadOS 17.

По отношение на паметта откриваме до 1TB вградена памет за файлове. Заложено е на USB-C порт за зареждане и пренос на данни. При клетъчните модели включването на 5G гарантира по-високи скорости на интернет в движение, което е в съответствие със съвременните стандарти за свързаност. Иначе разполагате с бърза Wi-Fi 6.

Заслужава си да отбележим и наличието на 12MP предна и задна камери, които дават добри резултати при снимки и видеоразгворои, но все пак кой използва таблет, за да снима? Хоризонталната 12MP ултраширокоъгълна предна камера има поддръжка и за Center Stage.

iPad Air поддържа най-новия Apple Pencil Pro, който предлага много възможности за писане и рисуване. Той също така работи безпроблемно с Magic Keyboard, превръщайки таблета в лаптоп.

Батерия

Apple обещава до 10 часа живот на батерията и при типичните тестове на смесена употреба, като iPad Air отговаря на това твърдение. Това го прави надежден за цял ден работа, учене или забавление. Зареждането става през USB Type-C порта, но в комплекта няма зарядно, а само кабел.

Заключение

iPad Air 2024 е впечатляваща итерация на таблета от среден клас на Apple, която внася значителни подобрения в производителността, като същевременно запазва лекия си и стилен дизайн.

Той постига баланс, който ще задоволи много потребители, предлагайки възможности, близки до тези на професионалистите, без да се налага да плащате по-висока цена. Конкуренцията в собствената линия на Apple обаче остава силна, особено с усъвършенстваните дисплейни технологии на iPad Pro и по-големите възможности за оперативна памет.

За повечето потребители, които търсят мощен, преносим таблет на разумна цена, iPad Air се откроява като отличен избор, който с лекота преодолява разликата между обикновената и професионалната употреба. В свободна продажба цените са от 1900 лв. за базовата памет версия с Wi-Fi.

Тук можете да разгледате предложенията на A1 за таблети Apple iPad.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *