Китайската BYD настига по продажби Tesla

Водещият китайски производител на електрически превозни средства BYD настига Tesla по продажби, според данни за продажбите, публикувани от Ройтерс. През второто тримесечие компанията отчита 21% увеличение на продажбите на електромобили. Това възлиза на 426 039 електромобила от април до юни, което е само с 12 000 автомобила по-малко от очакваните доставки на Tesla за същия период. Това поставя BYD в добра позиция да се превърне във водещ доставчик в света.

Междувременно Tesla съобщи за 5% спад на доставките за последното тримесечие, което е първият случай, в който компанията отчита две поредни тримесечия на спад. През второто тримесечие тя е произвела 410 831 електромобила и е доставила 443 956. Производството е намаляло с над 20 000 броя в сравнение с първото тримесечие.

Има много фактори за този спад, но най-големият от тях вероятно е, че тя изглежда изоставя идеята за бюджетни модели в полза на роботизирани таксита. Автомобилите на BYD са евтини, като цената на наскоро пуснатата на пазара Seagull започва от едва 10 000 долара. Разбира се, компанията e е ограничена в САЩ и Европа заради налагането на големи мита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *