Почти 50% ръст на парниковите газове от Google заради изкуствения интелект

Емисиите на парникови газове на Google са се увеличили с почти 50% през последните пет години благодарение на енергоемките центрове за данни, необходими за захранване на изкуствения интелект, се посочва в доклада за околната среда за 2024 г., публикуван във вторник. Докладът, който Google публикува всяка година, показва напредъка на компанията към постигането на самопровъзгласената цел да стане въглеродна неутралност до 2030 г.

В доклада се посочва, че през 2023 г. Google е излъчила 14,3 милиона метрични тона въглероден диоксид, което е с 48% повече от 2019 г. и с 13% повече от предходната година. “Този резултат се дължи главно на увеличението на потреблението на енергия в центровете за данни и на емисиите във веригата за доставки”, се казва в доклада на Google. “С по-нататъшното интегриране на изкуствения интелект в нашите продукти намаляването на емисиите може да се окаже предизвикателство поради нарастващите енергийни нужди, свързани с очакваното увеличение на инвестициите в техническата ни инфраструктура.”

Докладът на Google обръща внимание на въздействието върху околната среда, което експлозията на изкуствения интелект е оказала върху планетата. Google, Microsoft, Amazon, Meta, Apple и други технологични компании планират да вложат милиарди долари в ИИ, но обучението на моделите на ИИ изисква огромни количества енергия. Използването на функциите на изкуствения интелект също изразходва значителни количества енергия.

През 2023 г. изследователи от стартъпа за изкуствен интелект Hugging Face и университета Карнеги Мелън установяват, че генерирането на едно изображение с помощта на изкуствен интелект може да използва толкова енергия, колкото зареждането на смартфон. Анализатори от Bernstein заявиха, че ИИ ще “удвои темпа на нарастване на търсенето на електроенергия в САЩ и общото потребление може да надхвърли настоящото предлагане през следващите две години”, съобщи Financial Times. Миналия месец Microsoft, която също обеща да стане “въглеродно отрицателна” до края на това десетилетие, съобщи, че емисиите ѝ на парникови газове са се увеличили с близо 30% от 2020 г. насам поради изграждането на центрове за данни.

В доклада на Google се казва, че центровете за данни на компанията използват много повече вода от преди, за да се охлаждат в резултат на разширените натоварвания с изкуствен интелект. През 2023 г. центровете за данни на Google са консумирали 17% повече вода в сравнение с предходната година – 6,1 млрд. литра.

“Тъй като нашият бизнес и индустрия продължават да се развиват, очакваме общите ни емисии на парникови газове да се увеличат, преди да спаднат към абсолютната ни цел за намаляване на емисиите”, се посочва в доклада на Google, без да се обяснява какво ще ускори спада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *