Stellantis разширява предлагането на хибридни двигатели за европейския пазар

Stellantis реагира на увеличението на клиентските запитвания за хибридни модели в Европа, особено за най-новата хибридна технология с електрифицирана двусъединителна трансмисия (eDCT). Тази година автомобилният производител ще предложи 30 хибридни модела, като през 2026-а планира представянето на още шест.

Автомобилният концерн е лидер в ЕС30 в продажбите на нискоемисионни автомобили (с електрически батерии, горивни клетки, plug-in хибриди и хибриди) от „А“ и „Б“ сегмента и от лекотоварната гама. През 2024 г. бележи 41% ръст в доставките на хибридни модели за региона за месеците януари-май в сравнение със същия период през 2023 г. и се очаква клиентският интерес да нарасне с предстоящите нови модели.

Хибридните модели, които Stellantis предлага в Европа, както и тези, които предстои да бъдат представени през годината, са:

Alfa Romeo Junior и Tonale;
Новият Citroën C3, новият C3 AirCross, C4, C4X, C5 AirCross, C5X;
DS 3 and DS 4;
Fiat Panda и 600;
Jeep® Avenger, Renegade и Compass;
Новият Lancia Ypsilon;
Maserati Grecale;
Opel/Vauxhall Corsa, Astra, Astra SportsTourer, Mokka, Frontera, новият Grandland;
Peugeot 208, 308, 308 SW, 408, 2008, новият 3008, новият 5008.

Stellantis предлага разнообразие от технологии – хибридни, plug-in хибридни и напълно електрически, прилагайки ги към превозни средства от различни сегменти. Кинетичната енергия, която би се загубила по време на спиране и забавяне, се съхранява при хибридите в компактна, лека батерия и се използва отново по време на ускорение, допринасяйки за по-ефективно шофиране.

Повечето хибридни превозни средства на Stellantis в Европа са вече оборудвани с eDCT технологията, чийто вграден 21-киловатов електрически мотор гарантира безпроблемно и лесно шофиране, както и движение само на електричество в града.

В този случай 48-волтова, 0.9-кВтч батерия осигурява до 1 км пробег, който може да включва и леко изкачване. При спускане и движение по инерция моторът функционира като генератор, който улавя кинетичната енергия и зарежда батерията, а ремъчният стартер-генератор (Belt Starter Generator) позволява бързия и безпроблемен преход между електрическия и хибридния режим.

Системата с eDCT е проектирана за оптимална горивна ефективност, постигайки до 20% по-малко CO2 емисии в сравнение с двигател с вътрешно горене с автоматична трансмисия. Благодарение на своята модулност eDCT може също да поддържа plug-in електрически превозни средства поради 93% сходство на компонентите, като различни са само електрическия задвижващ модул и преобразувателя на ток.

Stellantis произвежда хибридни превозни средства в над 70% от своите заводи в Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *