e.GO Life – нов достъпен електромобил

Електроавтомобилите отдавна вече не са само концепция и се радват на сериозна популярност и интерес. За съжаление те не са достъпни за повечето потребители поради високата си цена. Един интересен европейски проект може да промени това.

e.GO Life е електроавтомобил, който ще струва едва 15,900 Евро, което макар и да е много за нашите стандарти е доста поносимо на фона на предложенията на пазара към момента. Проектът ни беше представен по време на CeBIT Preview 2017. Ако сте сред посетителите на шоуто от 20 – 24 март то можете да го видите в хале 5.

Стартиращата компания e.GO Mobile AG работи в партньорство с European 4.0 Transformation Center, PTC, PSI, exceet, justSelling и др. От създаването си e.GO използва дигитални процеси за иновация и производство. Крайният продукт, e.GO Life, е компактна електрическа кола с цена 15,900 Евро. За постигането на ниската цена са използвани неконвенционални средства, 30% от първоначалния прототип са от 3D принтирани модели. Развойната дейност се извършва в съдействие с RWTH Aachen Campus.

Използват се технологии свързани с виртуалната реалност (VR), които ускоряват процеса на разработка. Избраният двигател вече е в масово производство и това също допринася за по-ниската цена. Външните детайли са от пластмаса и съответно по-евтини за производство, а вътрешната рамка е с опростена, но здрава конструкция

Автомобилът ускорява от 0 до 50 километра в час за 3.9 секунди. Моделът идва с максимален пробег от 80 км. в базовата си версия. Размерите и са 3200 х 1670 х 1564 мм, а теглото около 600 кг. (без батерии). Колата разполага с 2+2 седалки. Задвижването се осъществява от 48V BOSCH система с мощност 15 kW.

Първите доставки до избрани клиент на e.GO Life започват през лятото на настоящата година. Серийното производство започва през 2018 с 10 000 бройки годишно.

Павлин Луканов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *