AMD представи ново поколение процесори за лаптопи

Години наред Intel доминира при преносимите компютри като почти всички предложения използват процесори на технологичния гигант. Тази седмица обаче бележи завръщането на пазара на основния конкурент на компанията при десктоп решенията. AMD представи новите си мобилните чипове AMD Ryzen с вградена Radeon Vega графика.

Новите процесори са с кодово име “Raven Ridge” и са предназначени за висок клас 2-в-1 решения, многоцелеви и ултратънки ноутбуци. Първите два продукта от серията AMD Ryzen 7 2700U и AMD Ryzen 5 2500U са 15W TDP и комбинират “Zen” x86 ядрата с новата Radeon “Vega” графика. Te предлагат до 44% по-висока многонишкова CPU производителност и до 161% повече графична производителност от конкурентните предложения, по данни на компанията. Благодарение на технологията Neural Net Prediction е използвана и AI неврона мрежа за обучение.

При проведени тестове в Cinebench R15 1T, AMD Ryzen 7 2700U получава резултати близки до тези на Intel Core i7-7500U, a при Cinebench R15 nT е с повече точки дори от Core i7-8550U. Разбира се вградената Vega графика е доста по-добра от използваната при чиповете на Intel.

Процесорите са подходящи и за гейминг като осигурява плавни скорости на кадрите на 1080p в популярните еСпорт игри като League of Legends, Overwatch, CS:GO и DOTA 2, при това в ултратънък форм фактор. Платформата поддържа свързване на дисплей с HDR, Radeon FreeSync 2 и 4K резолюция. Мобилният AMD Ryzen е проектиран за осигуряване на 2 пъти по-дълъг живот на батерията в сравнение с предишното поколение мобилни процесори на компанията. Това е възможно освен чрез чисто хардуерно подобрение на производството и чрез Pure Power технологията, която използва смарт сензори за оптимизиране на консумираната енергия.

През следващите седмици Acer, HP и Lenovo ще пуснат мобилни системи базирани на новите мобилни процесори, а в началото на следващата година се очакват още модели и от останалите доставчици на мобилни машини.

Acer Swift 3 ще бъде наличен от обявяването на процесорите, с цени започващо от 900 Евро. HP ENVY x360 с AMD Ryzen с Radeon Vega графика се очаква на пазара през ноември т.г., а Lenovo IdeaPad 720S се планира да бъде наличен през януари 2018 г. на цени започващи от 800 долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *