Panasonic FX780 – LED красота

Серия FX780 е актуалното флагман предложение на Panasonic, сред LED телевизорите през 2018, а наскоро имах възможност и да тествам един от моделите в нея. Телевизорите в серията са налични с 75“, 65“, 55“ и 49“ диагонал на екрана.

Веднага ми направи впечатление приятната визия, която следва концепцията „Art & Interior“ (Изкуство и интериор). Той включва монолитен стъклен дизайн без рамка и излишни елементи. Корпусът е тънък и специално проектиран, така че да скрива всички кабели и връзки. Телевизорът може да се впише много добре в различни помещения и обстановка.

Второто, с което ще се срещнете веднага след като монтирате телевизора, е дистанционното. Ако вече сте разполагали с телевизор Panasonic от последните години, то ще ви е доста познато. Бутоните са разположени интуитивно, а веднага ще ви направи впечатление и отделният бутон за бърз достъп до Netflix.

Разбира се основните качества, на които аз, а предполагам и повечето от вас държим са картината и софтуера.

FX780 е оборудван с процесор HCX (Hollywood Cinema Experience), който се използва също и при новите OLED модели на Panasonic, както и с панел 4K HDR Pro Cinema Display. Налични са още професионалните технологии Wide Colour Spectrum (Широк цветови спектър) и Local Dimming Pro (Професионално локално затъмняване). Телевизорите са съвместими с висок динамичен диапазон (HDR) и поддържат HDR-Multi, което включва HDR10, HLG и новата технология за динамични метаданни HDR10+ (платформа, създадена от 20th Century Fox, Panasonic и Samsung). Поддръжка за последната се разпространява в момента като софтуерна актуализация.

Но какво на практика се крие зад всичките тези технологии и иновации. Накратко, кристално качество на картината, при наличие на добър източник разбира се. От първо лице се убедих колко детайлен образ може да възпроизвежда телевизорът и то в 4К резолюция. Благодарение на комбинацията от мощен процесор и панел с бърза реакция и опресняване (2200 Hz BMR) е елиминирано размазването при бързите движения, което дава гладка картина при изобразяване на спортни състезания и екшън филми.

На много добро ниво са всички основни елементи на картината – яркост, контраст и покритие на цветовата гама (над 90% от DCI гамата). Цветовете са изключително наситени, което в комбинация с високата яркост и подобрения контраст, прави изживяването доста добро.

Технологията Digitally Enhanced Local Dimming (Цифрово подобрено локално затъмняване) за LED подсветката, комбинира управлението на подсветката с цифрова обработка на сигналите, така че яркостта на екрана може да бъде прецизно контролирана в стотици отделни зони.

Телевизорът предлага няколко предварително настроени режима на картината, които според мен, добре покриват ежедневните нужди – Динамичен/нормален/кино/True Cinema/потребителски/спорт/игра. Смяната става изключително лесно – с директен бутон на дистанционното.

Ако сте запалени по гейминга, Panasonic FX780 има специален режим за игри – 4K Game Mode с най-бързото време за реакция на модели Panasonic досега. Това гарантира, че 4K HDR геймърите ще се наслаждават на възможно най-добро изживяване. При този високоскоростен режим се извършва бърза обработка на изображенията, което осигурява ясни и прецизни HDR образи, дори при 4K игрите, в които има бързи движения и се изисква много бърза реакция.

Звуковата система се състои от 2 х 10W говорителя (в тествания от мен 55“ модел) и ми допадна като сила и качество, но ако искате повече, винаги можете да свържете собствена външна система. Разполагате с няколко режима на звука – Стандартен/музика/говор/стадион/потребителски.

И понеже това е и Смарт телевизор, налични са различни функционалности като множество приложения, които можете да използвате ако имате връзка към Интернет. Най-приятното, е че разполагате с възможност за свързване на периферни устройства като клавиатура и мишка през Bluetooth. Това до голяма степен улеснява въвеждането на информация.

Налични са различни опции за свързване – цифров тунер, 2 х CI+, Wi-Fi, 4 x HDMI порта, 3 х USB и др. Чрез тях имате свободата да възпроизвеждате съдържание на практика откъдето си поискате.

Интерфейсът на менюто и настройките са с интуитивно и логично разположение, а навигацията с дистанционното лесна. Естествено можете да превключите и към български език на менюто.

За финал мога да споделя само суперлативи за телевизорите на Panasonic от серия FX780. Те предлагат добра смарт функционалност, перфектна картина и страхотно цялостно изживяване.

Естествено ще се запитате и за цените, един от важните фактори при избор на почти всякакъв тип технологични продукти в днешно време. Е, те са съвсем в тон с това, което получавате. Най-малкият модел от серията, който е с диагонал 49“, струва 2349 лв. След това преминаваме към 55“ (2799 лв.), 65“ (3799 лв.) и достигаме до топ модела в серията – 75“ (6399 лв.).

Павлин Луканов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.