PowerUp! СЪСТЕЗАНИЕ ЗА ХОРА С ЕНЕРГИЯ ЗА ПРОМЯНА

В края на май се проведе финала на най-голямото състезание за стартъпи в Централна и Източна Европа – PowerUp! на InnoEnergy (един от най-големите публично-частни партньорства в ЕС в сферата на устойчивите енергии).

Състезанието бе изключително интересно и оспорвано, като всички състезатели имаха възможност в рамките на три минути да представят пред оценяващото жури своите продукти/услуги и още две минути за да отговорят на последващи въпроси.

Сред финалистите бе и българският стартъп Green Charger, който спечели българския финал организиран от Клийнтех България. Останалите финалисти бяха от Румъния, Естония, Турция, Гърция, Словения, Хърватска, Чехия, Сърбия, Унгария, Полша, Литва, Словакия и Словения.

И победителят е … Danubia NanoTech!

Голямата награда от 50 000 евро и възможност за допълнително инвестиране в размер на 150 000 евро спечели словашкото Danubia NanoTech. Компанията представи нов сензор от графен, подходящ за измерването на температурата на батериите, директно от повърхността им. Сензорът, според производителя, е изключително удачен за електромобили. Сензорът е изключително тънък и лек, което на практика позволява приложението върху всякакви повърхности и размери. Разходите за изработката му са значително по-ниски, спрямо широко разпространетните към момента уреди с платинено покритие.

Сензорът позволява бързо и своевременно определяне на температурата на клетката, което от своя страна допринася за бързото ѝ оптимизиране и балансирано използване. За да добиете представа относно значимостта на продукта е достатъчно е да си припомните студената зима в САЩ и проблемите на автомобилите на Тесла с ниските температури. Благодарение на работата на сензора, т. нар. живот на батерията може да бъде удължен, ако своевременно бъдат охлаждани/затопляни отделните клетки.

Danubia Nanotech е създадена през 2004г. като специалистите, които работят в нея имат голям опит в разработките на въглеродно базирани нано-материали.

Второто място отива за – Atlant , Латвия

Съдейки по избора на втория победител в състезанието, на фокус са нано-технологиите. Компанията, която има награди от датските InnoBooster и Venture Cup спечели вниманието и второто място със своя 3D принтер, позволяващ принтирането на нано-чипове със скорост на създаване до 100 nm/min, като принтерът може да работи с микса от над 450 суровини за изготвянето на наночиповете. Към момента компанията си партнира с 5 дружества от Fortune 500. Дружеството получи 10 000 евро за спечеленото второ място.

№3 V –chiller, Унгария

Унгарците спечелиха третото място със своето компактно устройство (наречено V-chiller), което позволява охлаждането на 4 кена едновременно за 1 минута. Друг голям плюс на устройството е ниското количество енергия, която ползва и малкия карбонов отпечатък при употребата му. За охлаждането V-chiller ползва нова технология – революционно бърз охлаждащ метод баззиран на вакуум. Технологията е чиста и безопасна за околната среда. Устройството вероятно ще намери широко приложение във веригите за бързо хранене и ресторантите. Цената на настоящите охладители е около 13 000 евро, при капацитет от 60 кена на час, а на V-chiller се очаква да бъде около 4 000 евро при капацитет 240 кена на час.

Наградата “Clean air challenge award” отива при…

Допълнителна награда “Clean air challenge award”от 3 000 евро получи естонската компания Roofit.solar със своите покривни системи с вградени соларни панели в тях. Уникалното на продукта е, че предлаганите от компанията панелни плочи са с вградени соларни панели, което спестява време и пари при изграждане на покрив на сградата. Продуктът, според характеристики на производителя, се изплаща в рамките на 2-10 години, в зависимост от времетраенето и интензитета на слънчевата енергия, а издържливостта на материала е между 30 и 50 години. Компанията в момента строи нова фабрика, за да отговори на нарасналото търсене. Целта на компанията е достигне 10 000 продажби до 2023г.

И вместо финал…

Желаем да Ви споделим цитат от един от лекторите на ImpactCEE’19: “The more we connect, the more we have to protect what makes us human.”

Gerd Leonhard, “Futurolog”

2 thoughts on “PowerUp! СЪСТЕЗАНИЕ ЗА ХОРА С ЕНЕРГИЯ ЗА ПРОМЯНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *