Green Charger на крачка от победата в PowerUp! 2019

Част от ImpactCEE беше и финалът на PowerUp!, организиран от Innoenergy. Тазгодишното състезание за стартъпи от Централна и Източна Европа се проведе за пета поредна година и бе най-голямото досега. В надпреварата участваха над 300 стартиращи компании, като до финала бяха допуснати 14. Сред финалистите, както вече Ви информирахме, бе и българският Green Charger. По-рано през годината Green charger спечели българския финал на конкурса, проведен в рамките на SofAir, организиран от Клийнтех България, партньор на двете най-големи публично-частни партньорства в ЕС в сферата на климата и устойчивите енергии – Climate KIC и Innoenergy.

Представянето на компанията на финала бе водено от Росен Данчев (CEO), който имаше три минути да впечатли съдиите и още две минути, за да отговори на въпросите им.

Електромобилите са бъдещето

Именно натам са ориентирани услугите, предоставяни от Green Charger. Макар и в България, новите технологии да идват с известно закъснение и пазарът на електромобили да не прави изключение, повод за радост са множеството талантливи хора, създаващи новаторски продукти и услуги. Именно такива са и създателите на Green Chargеr. Техните усилия са насочени към възможността, потребителят лесно и безпроблемно да зареди своята електрическа кола на всяка електрическа зарядна станция. Към настоящия момент пазарът на електрически зарядни станции е силно раздробен и всеки производител/търговец е внедрил свои методи на разплащане посредством различни регистрации и клиентски карти.

Представете си, че инцидентно Ви предстои пътуване с Вашия електромобил и трябва да заредите на станция на търговец, чиито услуги не сте ползвали досега. Вие трябва да се регистрирате като клиент в неговата платформа, за да получите достъп до зарядната станция, вероятно трябва да ползвате и специална клиентска карта. Подобна регистрация отнема време и енергия. И това се повтаря на всяка станция, различна от познатите Ви, които ползвате за Вашите регулярни пътувания. Усещането може да бъде сравнено със зареждането на нова за Вас бензиностанция – преди да заредите за първи път се замисляте дали горивото им е качествено, тъй като не ги познавате. Именно тук се появява Green Charger – с тяхната услуга вече няма да Ви е необходима регистрация за всеки следващ търговец, чиито зарядни станции ползвате – ползването на услугите на Green Charger ще Ви даде възможност бързо и лесно да свържете електромобилa си в зарядната станция без да губите време.

Създателите на компанията считат, че след като покорят българския пазар ще сторят същото с Балканите и Европа. Сред клиентите на компанията в настоящия момент са Елпром ЕМЗ, eMobility.bg и др. производители на зарядни станции.

За наше съжаление, компанията не бе сред победителите на PowerUP!, но Green Charger определено заслужава внимание и има своето бъдеще. Надяваме се скоро услугите на компанията да улесняват потребителите на електромобили по цял свят.

За финал отново ще цитираме лектор от ImpactCEE’19: “Technology is just a tool in human hands, if people don’t want to use it, it might as well not exist.”

Magdalena Borowik, KNF

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *