[Интервю] Мартин Лечев: Очакваме ръстът на пазара за монитори да продължи

Тази година MMD отчита десет години присъствие на пазара у нас, а ние използваме случая да зададем няколко въпроса към Мартин Лечев, който е търговски представител за България, Македония и Албания на монитори AOC и MMD.

Малко повече за MMD

MMD е компания, притежавана изцяло от TPV, основана през 2009 г. в резултат на споразумение за лицензиране на марката с Philips. MMD ексклузивно маркетира и продава LCD дисплеи с логото на Philips в целия свят. Тя обслужва пазарите в Западна Европа, Близкия Изток и Африка чрез централата си в Амстердам. Източноевропейският пазар и страните от ОНД се обслужват от локален офис в Прага. Чрез своята мрежа от локални търговски екипи MMD работи с всички основни IT дистрибутори и риселъри.

Първо искам да ви честитя годишнината на компанията в България. Какви са основните предизвикателства на пазара у нас?

Благодаря! Тези 10 години бяха много важни за MMD, най-вече за да докаже, че може да бъде технологичен лидер на пазара на монитори и да оправдае високите очаквания към марка като Philips.

Едва ли за някого е изненада, че тенденциите на българския пазар са отражение на процесите в световен мащаб с няколко години закъснение. Така например, в момента има ясно изразен тренд на миграция към по-големи екрани – над 21 инча. При това потребителите вече търсят и по-качествени панели като IPS, т.е. съгласни са да платят малко повече за по-добър дисплей. Предизвикателствата в краткосрочен план са свързани с това да покажем на потребителите предимствата на технологии като HDR, 4K и USB-C. Те са неизменна част от актуалното портфолио на марката.

Как се развива търсенето през годините – като ценови сегменти и размери на екраните?

Съвсем в духа на традициите на компютърния пазар цената за инч екранна площ пада постоянно през годините. Така вече работим на много по-комфортни екрани, но размерът не е всичко.

През последните 3-4 години започна зараждането на премиум сегмент за монитори с голям диагонал – 32 или повече инча, които предлагат много високи резолюции, множество входове, широк цветови набор и важни ергономични функции. Те се предлагат и у нас, макар продажбите им да са в сравнително ограничени количества.

А какво се случва в международен план?

Това, с което TPV – компанията майка на MMD и AOC – се гордее, е водещата позиция като производител на дисплей в световен мащаб. Сумарният дял на двете ни марки – Philips и AOC – ни отрежда най-голям дял в повечето европейски страни, както и на големите световни пазари. По данни за 2018 г. говорим за над 20% пазарен дял в Европа. Българският пазар се равнява на около 110-115 000 дисплея годишно и се радвам, че и на него нашите модели се приемат отлично.

Кои са по-интересните модели от AOC и Philips, които можем да очакваме до края на годината?

AOC ще продължи да радва запалените геймъри с топ модели от серията AGON, които вече са се превърнали в еталон за производителност и функционалност в света на игрите. Компанията има и доста добре балансирана бизнес серия, която според мен ще се радва на отличен прием в компаниите, търсещи най-доброто съотношение между цена и технологии.

Фокусът на мониторите Philips си остава в бизнес сегмента, където компанията ще продължи да предлага достъпните, но качествени модели от сериите S и B до топ предложенията за професионалисти от серия P, които имат изключително широк цветови набор, висока резолюция и водещи технологии за защита на очите. Такъв пример е актуалния 49-инчов модел 499P9H със съотношение на страните 32:9, който може веднага да замени три нормални екрана, разположени един до друг. Това е не само страхотно решение за множество приложения, но и за наблюдаване на сигнал от няколко компютъра на един екран.

Много популярни напоследък са и еко дисплеите с ултра ниско енергопотребление. Нашите конкуренти все още не могат да достигнат тези нива на икономичност – говорим за малко над 8 вата в еко режим за 24-инчов модел!

Нова интересна продукта линия, на която залагаме много са тъч дисплеите Philips, които в момента се предлагат в 22“ и 24“ и защита IP54, което ги прави подходящи за употреба във всякакви среди.

Как виждате развитието на пазара за монитори в България в краткосрочен план?

През последната година пазарът на монитори в България е пораснал с около 5% и мисля, че този положителен тренд ще се запази, защото той е отражение на цялостната икономическа обстановка и доброто „здраве“ на работещите бизнеси в страната. Очаквам продуктовите иновации и изграденото отлично име на марките Philips и AOC да продължи да ни носи успех на българския пазар.

Благодаря за отделеното време!

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *