Кратко ревю: Samsung Galaxy A80 – иновация от Корея

Един от най-иновативните смартфони на Samsung – Galaxy A80 отскоро е достъпен у нас, като имах възможност да го изпробвам за кратко и съответно мога да споделя впечатленията си за модела.

Какво прави устройството уникално за пазара у нас? Това е камерата, която е поставена в подвижен завъртащ се механизъм, което ѝ позволява да бъде използвана както за основна, така и за селфи снимки, като качеството е еднакво. Освен това решението дава възможност за избягването на прорез или отвор в екрана, като се получава почти безрамков дизайн, който е впечатляващ – дисплеят заема изцяло предната част на конструкцията.

Galaxy A80 има стъклено покритие на гърба и алуминиева рамка, като в горната част отчетливо се вижда разделителната линия, която е между механизма за камерата и корпуса. Наличните хардуерни бутони са поставени отдясно на конструкцията, а в долната ѝ част откриваме USB Type-C порт и отвор за високоговорителя, но липсва 3.5 мм жак за слушалки. Изработката е доста стабилна, а смартфонът е сравнително тежък, което е нормално имайки предвид използваните материали и допълнителния подвижен механизъм.

Дисплеят е Super AMOLED с диагонал 6.7-инча, резолюция Full HD+, вграден скенер на отпечатъци и говорител. Панелът е ярък, а липсата на отвори го прави перфектен за гледане на видео и друго съдържание. Вграденият четец реагира бързо и точно, но говорителят понякога дава не много добър звук по време на разговори, което обаче може да се дължи на други фактори.

Основните хардуерни параметри включват чипсет Snapdragon 730 в комбинация с 8GB RAM и 128GB вградена памет, която обаче не е разширяема. Това позволява гладката работа във всякакви условия, като не наблюдавах насичане и накъсване. Батерията е с капацитет 3750 mAh и поддържа технология за бързо зареждане при 25W, а издръжливостта е около ден при средно до интензивно натоварване в дадени моменти.

В софтуерно отношение е налична Android 9 Pie с One UI, като скинът изцяло замества стоковата визия на операционната система. Не мога да кажа, че е неприятен и тежък, тъй като моделът работи гладко, а за всеки свикнал с това решение, няма да има каквито и да е проблеми.

След дисплеят, другият основен елемент, на който залага Galaxy A80 е камерата. Тя е тройна като се състои от 48MP сензор с бленда f/2.0, 8MP с широкоъгълен обектив и ToF за дълбочина. Основният сензори използва технология за сливане на 4 пиксела в един, като крайният резултат са 12MP снимки с по-добър детайл и острота. При активиране на режим селфи, модулът на камерата се повдига и обръща напред.

Заснетите изображения са доста качествени особено при добра околна осветеност, но моделът се справя прилично и при ниска такава чрез допълнителния нощен режим. Налична е AI система за разпознаване и оптимизиране на сцени. Доволен съм от предложеното от модела по отношение на камерата, а освен качествените снимки са налични и редица интересни режими за заснемане. Притеснява ме единствено възможността за навлизане на прах в механизма и как това ще се отрази на работата му, но за това няма как да съдя за краткия период, в който разполагах с устройството.

В свободна продажба моделът струва 1249 лв, което го доближава в това отношение до флагманите. Несъмнено високата цена се дължи на иновациите по отношение на камерата и наличието на голям дисплей, които са отличителните черти на смартфона. Опрделено ми хареса това, което предлага Galaxy A80 – комбинация от качествена многоцелева камера, голям дисплей и стабилна производителност.

Pavlin Lukanov

One thought on “Кратко ревю: Samsung Galaxy A80 – иновация от Корея

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *