Бош представя технология за смарт очила

На изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас, Невада, Bosch Sensortec ще представи оптичната система Light Drive за смарт очила. Модулът е съставено от MEMS огледала, оптични елементи, сензори и интелигентен софтуер, като осигурява “ярки, фокусирани и контрастни изображения – дори и на пряка слънчева светлина”.

Потребителят може да носи прозрачните умни очила по цял ден при защита на личната сфера, тъй като изображенията са невидими за погледите на околните. Компактните размери дават възможност на дизайнерите да избегнат обемния неудобен вид на много от съвременните модели смарт очила. Миниатюрният модул е подходящ и за всички, които ползват очила за корекция на зрението.

Системата показва най-важните данни в минималистичен формат – навигация, обаждания и известия, напомняния от календара и платформи за съобщения като Viber и WhatsApp. Микроелектромеханичната система (MEMS) в модула Light Drive на Bosch се базира на колимационен светлинен скенер, който сканира холографския елемент (HOE), вграден в лещите на смарт очилата. Холографският елемент пренасочва светлинния лъч към повърхността на човешката ретина, като създава фокусиран образ.

С помощта на технологията потребителят вижда всички данни от свързаното мобилно устройство, като ръцете му остават свободни. Технологията Light Drive на Bosch е съвместима с извити и коригиращи стъкла за очила и контактни лещи. Системата е с 30% по-плоска от съществуващите продукти. Размерите й са около 45-75 мм х 5-10 мм х 8 мм и тежи под 10 грама.

Модулът за смарт очила е допълнен с няколко сензора за удобно управление. Light Drive системата на Bosch за смарт очила ще влезе в серийно производство през 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *