Камерата шедьовър на Huawei Mate 40 Pro

Без изненади, новият флагман на Huawei Mate 40 Pro предлага една от най-добрите, ако не и най-добрата, камера сред смартфоните. Той включва основна камера от най-висок клас с технология на LEICA. Тя е четворна и се състои от 50MP (Ultra Vision Camera) сензор с бленда f/1.9, 20MP (Cine Camera) с бленда f/1.8 и 12MP с телефото обектив и OIS за 5-кратен оптичен, 10-кратен хибриден и 50-кратен дигитален зуум. Софтуерът към камерата е почти идентичен с този от останалите актуални модели на компанията. Смяната между обективите е доста бърза и лесна, а освен това имате и бърз достъп до различните режими.

Основният сензор използва технология за сливане на 4 пиксела в 1, но при желание можете да снимате и в максималната резолюция, което се препоръчва в оптимални околни условия. Както винаги е достъпен AI режим за разпознаване на сцени, при който се активират съответните настройки за заснемане. Сред по-интересните са есенни листа, сняг, домашни любимци, залез/изгрев, храна и т.н.

Качеството на снимките е на висота, като отчитам, високи нива на детайлите и добро пресъздаване на цветовете при разнообразни сценарии. И тъй като Huawei са със сериозна традиция при нощната мобилна фотография, без изненади резултатът и тук е много добър. Освен с познатия ни нощен режим, който комбинира няколко кадъра в един, дори при автоматичния често се получават много добри резултати. Телефото обективът позволява постигането на 5-кратен оптичен зуум или на 10-кратен хибриден с доста добри резултати и чудесен детайл.

При видео максималната резолюция на заснемане е 4К при 60 кадъра в секунда, а към това има и особено ефективна стабилизация. Снимането на видео дори в нощни условия е с добри резултати, като отличавам и доста ефектният режим за забавен каданс при различни скорости – позволява постигането на страхотни клипове при оптимални светлинни условия. Камерата има система за фокусиране чрез засичане на фазата и контрастен фокус.

При заснемане на видео са налични и някои допълнителни екстри като функцията Steady Shot за стабилизация и XD Fusion HDR енджинът за баланс на експозицията. Освен това Tracking Shot може да следи обекта, а Story Creator добавя кинематографски ефекти. Телефонът предлага Audio Focus, Audio Zoom и можете да използвате новите Huawei FreeBuds Pro като микрофон в процеса, за записване на Hi-Res аудио към видео съдържанието.

Предната камера се състои от 13MP и 3D ToF сензори. Наличието на втория сензор позволява постигането на интересни и разширени функционалности. На първо място лицевото разпознаване е на висота и системата се справя при почти всички обстоятелства. Освен това можете да заснемате качествени селфита и да се възползвате от AR ефекти.

Допълнителният сензор позволява и поддръжката на интересни жестове с ръка – заснемане на екранна снимка, скролиране надолу и нагоре и прехвърляне наляво и надясно в галерията например. За да усвоите тези жестове е нужно време, а можете да разчитате и на демонстрационна обучителна система. Селфи камерата се използва и от системата за отключване чрез лицево разпознаване. Благодарение на допълнителния сензор за дълбочина тя върши отлична работа в почти всички условия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *