Xiaomi отчита солиден ръст на приходите

Китайската компания Xiaomi обяви своите резултати – през второто тримесечие на 2021 г. общите приходи на Xiaomi достигат 87,8 милиарда китайски юана (RMB), което представлява увеличение от 64% спрямо предходната година. Печалбата след данъци за периода бележи ръст от 87.4% (6,3 млрд. юана) спрямо същия период година по-рано, а ръстът на брутната печалба е 96,7%. За полугодието, компанията бележи 59,5% ръст на приходите или 164.6 млрд. юана. Печалбата след данъци пък е в размер на 12,3 млрд. юана или увеличение с 118,4% спрямо година по-рано.

За тримесечието компанията се изкачва до втора позиция в света в доставките на смартфони

Бизнесът със смартфони продължава да демонстрира впечатляващ резултат. През второто тримесечие  глобалните доставки на смартфони на групата нарастват с 86,8% на годишна база и достигат 52,9 млн. устройства. Според анализа на Canalys, пазарният дял на Xiaomi за първи път достига 16,7%, което им осигурява втората позиция в света след Samsung.

Междувременно доставките в сегмента на смартфоните на Xiaomi в Китай също се увеличават значително – пазарният дял достига 16,8% надминавайки резултата от 10,3% за второто тримесечие на 2020г. Това нарежда компанията на трето място с 35,1% годишно увеличение на доставките на смартфони – най-високият темп на растеж сред основните марки на пазара.

Според Canalys, за първи път групата се класира на първо място в Европа с пазарен дял от 28,5% за второто тримесечие на 2021 г. В Западна Европа пазарният дял на смартфоните на Xiaomi достига 22,2% и е класиран сред първите 3 компании, същевременно класирайки се на първо място за 3-то поредно тримесечие в Централна и Източна Европа с пазарен дял от 36,4%. В Испания, Xiaomi достигна първо място за 6-то поредно тримесечие с пазарен дял от 41,2%. И за първи път в Италия и Франция, компанията се класира на първо място с пазарен дял съответно от 35,0% и 29,7%.

Изключителни резултати, задвижени от основната стратегия “Smartphone × AIoT”

През второто тримесечие IoT и лайфстайл устройствата поддържат стабилен растеж, като приходите са увеличени с 35,9% на годишна база до 20,7 млрд. юана. За този период световните доставки на смарт телевизори надхвърлят 2,5 милиона броя. Според All View Cloud (“AVC”) доставките на Xiaomi телевизорите заемат първо място в Китай за 10-то поредно тримесечие и остават сред първите 5 в световен мащаб.

Към 30-и юни броят на свързаните IoT устройства (с изключение на смартфони и лаптопи) в платформата AIoT на Групата достига 374,5 млн. броя, което представлява увеличение от 34,0% на годишна база.

Приходите от интернет услуги – рекордно високи, а потребителската база на ключови чужди пазари продължава да се разширява

Сегментът на интернет услугите на Xiaomi също запазва темпа си на растеж. През второто тримесечие, приходите от интернет услуги възлизат на 7 млрд. юана, бележейки ръст от 19,1% на годишна база.

През юли 2021 г. технологичният лидер официално положи основите на фабриката Changping Smart Factory, разположена в Пекин. Съоръжението ще надгради възможностите за научноизследователска и развойна дейност и производство с фабриката Yizhuang Smart Factory. Целта на Групата е фабриката Changping Smart Factory да поддържа годишен производствен капацитет от до 10 млн. премиум смартфона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *