80 000 устройства са преминали през рециклиращия център на А1 през първата половина на годината

Тонове пластмаса, силиций, желязо, алуминий, мед, олово и цинк няма да замърсяват околната среда. Това е възможно, тъй като малко над 80 000 фиксирани устройства, смартфони и SIM карти са били рециклирани през първите 6 месеца на годината в най-големия специализиран център на A1 Group, който е разположен в България и е единственият подобен в телекомуникационния сектор у нас.

Дейността на центъра намалява количеството генериран електронен отпадък и замърсяването на природата. През последните години приносът на центъра е в обработката на по 160 000 устройства, с което са спестени над 60 тона пластмаса на околната среда и е дадена възможността за повторна употреба на различни вложени в продуктите ценни метали.

Екипът от 25 експерти обновява част от мобилните телефони, предлагани от A1 България, и голяма част от устройствата за фиксирана свързаност, които A1 Group предлага. За първата половина на настоящата година центърът е рециклирал по този начин над 27 000 от най-разпространените ТВ приемници, над 4 100 оптични рутера (Optic Network Terminator – ONT) и над 2 000 Wi-Fi рутера. В допълнение, от началото на годината досега там са били обработени над 17 200 карти за цифрова телевизия, които декодират сигнала, почти 10 000 CAM модула за цифрова телевизия и 10 000 кабелни модема, както и също толкова от едни от най-комплексните модеми, предлагани от A1 Австрия – хибридните, които комбинират vDSL и LTE свързаност.

Освен това работещите устройства заживяват нов живот. Цикълът започва с преглед и тестване на техническите спецификации и възможности за свързване към мрежа, включва изпращане към специално обособеното помещение за пребоядисване и след проверка за качество бива опаковано в нова кутия, изработена от 100% рециклирана хартия – още една стъпка в полза на кръговата икономика.

Рециклирането завършва в защитеното пространство за съхранение в склада, разполагащ с 200 палетни позиции. След преминаване на целия процес над 90% от всички подлежащи на рециклиране устройства се връщат в отлично състояние, подходящо за повторна експлоатация, а само през изминалата година общият брой на модемите, пристигащи от A1 Австрия, се е увеличил почти двойно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *