IBM планира да замени 7800 работни позиции с технологии базирани на AI

Главният изпълнителен директор на IBM, Арвинд Кришна, разкри плановете си да спре процеса по наемане на около 7800 нови служители, които с времето ще бъдат заменени от системи с Изкуствен интелект.

Това ще засегне офис функции като човешки ресурси (HR), а цялостно спирането на наемане на нови хора, или забавянето на тези процеси, ще засегне грубо 26000 позиции, които не са свързани с работа с клиенти. Процесът включва и позиции, които няма да бъдат заменени при пенсиониране или напускане на съществуващи служители.

Замяната от ИИ и автоматизация ще е процес през идните пет години. Тази информация идва във време, в което генеративните ИИ чатботове като ChatGPT водят до страхове за замяна на множество работни позиции. През март Goldman Sachs публикува доклад, в който споделя оценката си, че ИИ може да доведе до автоматизацията на 300 млн. раброни позиции.

IBM все пак продължава да наема хора за софтуерна разработка и работа с потребители. Кришна споделя пред Bloomberg, че откриването на талантливи служители в доста по-лесно спрямо предходната година, като през първото тримесечие са наети 7000 човека. Общата работна сила на IBM е 260 000.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *