Три нови електрически лекотоварни модела PEUGEOT

PEUGEOT се ангажира да предлага електрическа версия на всеки свой модел през 2025 г. и да стане 100% електрическа марка в Европа до 2030 г. Като част от тази стратегия компанията има и нова гама електрически лекотоварни автомобили, E-Partner, E-Expert и E-Boxer.

E-Partner

Актуализиран дизайн, пробег с нулеви емисии до 330 км, термопомпа и подобрена ефективност са основните черти на E-Partner. Делът на този тип, електрически ванове се очаква да бъде една трета от целия сегмент на вановете в Европа до 2025 г. В случая батериите са под пода на автомобила, а освен това има полезен обем 4,4 куб.м, до 780 кг и възможност за теглене на товар от 750 кг.

Предната част е обновена с нова радиаторна решетка с емблемата на PEUGEOT, модернизиран дизайн, нови предни фарове с емблематичния за марката светлинен подпис с „лъвски нокти“ и нови джанти. Купето разполага с ново арматурно табло, а i-Cockpit е с 10-инчов сензорен екран с висока разделителна способност, разположен в горната централна част. Воланът вече включва контроли за управление на аудиосистемата, круиз контрола и лостчета за нивата на регенеративно спиране. Седалките са с нова тапицерия, която е издръжлива. Моделът се предлагат в Artense Grey, Kaolin White, Perla Nera Black и Kiama Blue.

Безжична връзка с Apple Car Play и Android Auto прави възможно извличането на съдържание от смартфон на централния екран. Има също и безжично зарядно за смартфон и два USB порта. E-Partner е оборудван с две камери: една над задните врати и друга под външното огледало за обратно виждане от страната на пътника. Има също така предупреждение за умора на водача, разпознаване на пътни знаци, асистент за поддържане на лентата, автоматично аварийно спиране с разпознаване на пешеходци и велосипедисти, ограничител на скоростта. Налична е система от ниво 2 помощ при шофиране – комбинация от адаптивен круиз контрол с функция stop and go и Lane Keeping Assist

Моделът предлага максимална мощност от 100 кВт (136 к.с.) и максимален въртящ момент от 270 Нм, комбинирани с батерия от 50 кВт/ч (полезен капацитет). Налични са три режима на шофиране: Eco за максимален обхват, Power за максимална производителност при пълно натоварване и Normal. Използвана е регенеративна спирачна система, която може да се активира на три различни нива с помощта на лостчета, разположени зад волана. Друга
новост е термопомпата, която допринася за ефективността и обхвата. Има вградено зарядно устройство от 7,4 кВт и – като опция – трифазно зарядно устройство от 11 кВт и DC бързо зареждане при 100 кВт.

PEUGEOT E-Partner се предлага в два размера: Standard Van 4,40 м, стандартно отделение за пътници (до 3 места) или Long Van 4,75 м, стандартно или разширено отделение за пътници (до 5 места).

E-Expert

Новият PEUGEOT E-Expert e 100% електрическите компактeн ван с пробег до 350 км. С батерия в пода на автомобила той запазва капацитета и гъвкавостта, а полезният обем е до 6,6 куб. м, полезният товар – 1263 кг и възможност за теглене на товар от 1000 кг. Предната част е възприела новия облик на гамата с преработена радиаторна решетка с новата емблема на марката в центъра, нови изцяло LED фарове, включващи светлинния подпис на марката и броня, оптимизирана за защита и аеродинамика. Джантите се предлагат в нов цвят и носят новата емблема на PEUGEOT в центъра.

Таблото и воланът са с нов дизайн, а има също цифров инструментален панел и опционален централен 10-инчов сензорен екран. Добавени са повече и по-големи отделения за съхранение, особено в горната част на арматурното табло и на централната конзола. Предлагат се следните цветове: Artense Grey, Titanium Grey, Kaolin White и Perla Nera Black.

Тук задвижването е от електрически двигател с мощност от 100 кВт (136 к.с.) и максимален въртящ момент от 260 Нм. Това осигурява оптимална производителност от самото начало, до максимална скорост от 130 км/ч. Налични са три режима на шофиране: Eco за максимизиране на обхвата, Power за максимална производителност при пълно натоварване и Normal.

PEUGEOT предлага два вида батерии, 50кВт/Ч за до 224 км пробег и 75 кВт/Ч за до 350 км. За да се оптимизира пробегът има регенеративна спирачна система, която може да се активира на три различни нива на регенерация с помощта на лостчета, разположени зад волана. С вградено зарядно устройство от 7,4 кВт и като опция трифазно зарядно устройство от 11 кВт, E-Expert може да се зарежда ефективно, независимо от наличната инфраструктура, Поддържа се и зареждане от с бързо зарядно устройство – 100 кВт DC.

Новият PEUGEOT E-Expert се предлага в няколко версии: стандартен 4,98 м или удължен 5,33 м ван, стандартна или удължена 5 или 6 местно купе, стандартна кабина и стандартна или дълга 9-местна версия Combispace.

E-Boxer

Този модел предоставя 200кВт/270 к.с. 100% електрически двигател и до 420 км пробег. Тук батерията е в дъното на автомобила и не засяга обема на товара, който може да достигне 17 куб. м за полезен товар до 1500 кг. Най-съществените елементи във външния вид са предната броня, преработените огледала за обратно виждане и новата решетка в цвета на купето, включваща автоматично контролирани клапи за регулиране на въздушния поток. Има и нови изцяло LED предни фарове и преработени задни светлини.

Интериорът е с нов дизайн, приложен към волана, арматурното табло, тапицерията на седалките и панелите на вратите. Налични са също така електрическа ръчна спирачка, електрическо усилване на волана, система за безключов достъп, 7-инчов инструментален панел и 10-инчов централен сензорен екран.

Електрическият задвижващ агрегат вече развива 200 кВт/270 к.с., а въртящият момент е драстично увеличен до 400 Нм за оптимално удоволствие от шофирането. Батерията е с капацитет от 110кВт/Ч, осигурявайки пробег до 420 км, а максималната скорост е 130 км/ч.

Има избор между три режима на шофиране, които могат да бъдат избрани от таблото за оптимизиране на производителността и пробега на автомобила в зависимост от ситуацията: Normal: за многостранна употреба (мощността е ограничена до 160кВт), ECO за оптимален пробег (мощността е ограничена до 120кВт) или POWER за максимална производителност (обща мощност от 200 кВт). Лостчетата зад волана могат да се използват за активиране на 4 нива на регенеративно забавяне.

E-Boxer е оборудван с 11кВт трифазно вградено зарядно устройство и се предлага в няколко версии. Базирани на две междуосия (3,45 м и 4,04 м), фургоните се предлагат в две дължини (L2 и L4) за общо 4 силуета, предлагащи от 13 до 17 куб. м. За да служи като основа за конкретни конверсии, E-BOXER с междуосие 4,04 м се предлага и в шаси L3 или L4 с единична кабина и L3 или L4 шаси с двойна кабина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *