Това е новият флагмански чип на Qualcomm – Snapdragon 8 Gen 3

Късно снощи Qualcomm представи новия си мобилен флагмански чипсет Snapdragon 8 Gen. Той се произвежда по 4-нанометров процес и е с акцент върху изкуствения интелект, звука, гейминга и камерата.

Чипът е с 30% по-бърз и с 20% по-ефективен от Gen 2. Централният осемядрен процесор се отличава с едно ядро Cortex-X4 Prime с тактова честота до 3,3 GHz, пет производителни ядра с тактова честота до 3,2 GHz и две ефективни ядра с тактова честота до 2,3 GHz. Поддържа се памет LPDDR5x с честота до 4800 MHz и до 24 GB.

Чипът поддържа Wi-Fi 7 с честота до 6 GHz, включително 802.11be, 802.11ax, 802.11ac и 802.11a/bg/n. Чипът разполага с модем X75 5G (sub-6 GHz и mmWave). Добавеният AI Engine поддържа многорежимни генеративни модели на изкуствен интелект и популярни големи модели за разпознаване на реч.

Чипът може да обработва до 20 токена в секунда за моментни отговори на интелигентния изкуствен асистент. Сензорите на Qualcomm защитено достъпват лични данни, като любими дейности, физическа активност и местоположение, за да предоставят по-добри отговори.

AI подобрява също и способностите на камерата. Семантичната сегментация може да подобри наситеността и детайлите на изображенията в реално време, докато видео режимът “Нощно виждане” може да освети тъмна сцена. Има функция за изтриване на обекти във видеоклипове, която може да премахва нежелани обекти или хора, “Vlogger’s View”, която може да заснема видео както от предната, така и от задната камера. “Фото разширение” може да използва генеративен изкуствен интелект, за да разшири изображение извън оригиналните данни на заснемане, и естествено има някои подобрения на HDR.

Snapdragon 8 Gen 3 може да доставя игри с “конзолни” характеристики, с поддръжка за 240 fps на дисплеи с честота от 240 Hz. Adreno Frame Motion Engine 2.0 може да генерира кадри за по-гладко възпроизвеждане, и има поддръжка за Unreal Engine 5.2. Графичният процесор в Snapdragon 8 Gen 3 е с 25% по-бърз, 25% по-ефективен и предлага 40% по-добро проследяване на лъчите. Новият чип може да предава музика без загуба с резолюция 24 бита и честота 96 kHz през Bluetooth.

Qualcomm твърди, че устройствата, работещи с новия Snapdragon 8 Gen 3, ще бъдат достъпни в следващите седмици. Производителят на чипове си партнира с Asus, Honor, iQOO, Meizu, Nio, Nubia, OnePlus, Oppo, realme, Redmi, RedMagic, Sony, vivo, Xiaomi и ZTE.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *