40% от класните стаи са в червената зона за лошо качество на въздуха

На официална среща бяха изнесени резултатите от социално-информационната кампания “Знаеш ли какво дишаш?”, в която участват 29 учебни заведения от шест града в страната. Ролята на мониторинга на качеството на въздуха в училищата е критична, подчерта заместник-министърът на образованието Мариета Георгиева откривайки специалната среща с  представители на общински, държавни и образователни институции, съвместно с партньорските организации на инициативата. “Важно е да има кампании като “Знаеш ли какво дишаш?”, които  повдигат важни въпроси за предпазване на здравето на децата в училищата и детските градини.”, сподели тя.

Редица изследвания описват опасностите за когнитивното развитие на децата в следствие на замърсяването на въздуха – показаха данните изнесени от инициаторът на кампанията Христо Атанасов. Непроветряемите помещения имат решаваща роля и за разпространението на вируси и  инфекции, стана ясно от проучванията. 

При децата високите нива на въглероден диоксид имат отношение не само към тяхното добро представяне в учебния процес, но и към нарушено развитие на когнитивните им способности в дългосрочен план. Лошото качество на въздуха може да доведе до сериозни заболявания като астма, хроничен бронхит и алергии.

Информационната кампания стартира в края на 2022 г. с дискусия в Русе, а първите сензори, измерващи качеството на въздуха бяха инсталирани в три русенски училища и една детска градина. Към декември 2023 г., в кампанията участват 29 учебни заведения в шест града. Дискусии, свързани с качеството на въздуха бяха организирани в София, Пловдив, Русе, Враца и Монтана, електронната книга  “5 лесни стъпки за по-чист въздух” и проведените уебинари достигнаха до широка аудитория. Инициативата печели все по-голям институционен и обществен интерес, както и подкрепата на местни бизнес и граждански организации.

Предизвикателствата

Обществената осведоменост остава пречка, усложнена от учителите и родителите, които не осъзнават важността на проблема. Данните от сензорите, показващи нивата на замърсяване, сочат, че приблизително 40% от класните стаи са в червената зона и над половината в жълтата. За съжаление това са резултати от ежедневните статистики. 

“Над 90% от децата дишат замърсен въздух в затворените помещения, а 600 000 от тях са получили инфекции на дихателните пътища.” – съобщи Иван Армянов, председател на Българската Асоциация “Отопление, Климатизация и Вентилация”, които подкрепят инициативата. “Изключително голямо е значението на интеграцията на технологиите като помощно средство в учебния процес и в ежедневието на учениците!” – подчерта съоснователя на ТЕХНОКРАТИ Ивайло Бонев, който е партньор на кампанията от самото начало.

Добрите примери

Възможности за подкрепа на учебните заведения има, както от бизнеса, така и от допълнителни програми за финансиране. Благодарение на финансиране от ПУДООС по Националната кампания „Чиста околна среда – 2023“ СУ „Вичо Грънчаров” в Горна Оряховица е едно първите училища в страната, което фокусира усилията си за по-чист въздух в класните стаи. Проактивните усилия на ръководство и екипа на училището направиха възможно монтирането на 20 броя сензори за измерване качеството на въздуха в помещенията.

Според Нели Атанасова, директор на училището, грижата за здравето на учениците и създаването на благоприятна среда е основен приоритет. “Поставянето на сензори е част от нашата зелена визия за благосъстоянието на екипа и учениците. Интересът и ентусиазма на учениците, след инсталирането на сензорите беше впечатляващ. Самите те следят индикаторите и се грижат за навременното проветряване на помещения. Обсъждат с класните ръководители значението на чистия въздух, коментират и как се отразява то на качеството на техния фокус по време на учебния процес.” – разказа тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *