Apple спира продажбите на Watch Series 9 и Ultra 2 в САЩ

Apple съобщи, че скоро ще спре продажбите на Watch Series 9 или Watch Ultra 2 в САЩ поради забрана на Международната търговска комисия (ITC), която е свързана с патентен спор относно сензора за кислород в кръвта на носимите устройства. Продажбите ще бъдат преустановени онлайн тази седмица и в търговските обекти на Apple след 24 декември.

Apple Watch SE ще остане на разположение за закупуване, тъй като не разполага със сензор за кислород в кръвта. Закупените по-рано устройства Apple Watch, които включват функцията за кръвен кислород, не са засегнати (Apple Watch Series 6 беше първото устройство на компанията, което предлагаше мониторинг на кръвния кислород). Apple Watch Series 9 и Watch Ultra 2 все още ще могат да бъдат закупени извън САЩ.

Компанията за медицински технологии Masimo съди Apple през 2021 г. заради предполагаеми нарушения на патенти, свързани със светлинния мониторинг на кислорода в кръвта. През октомври ITC потвърди решението на съдия от по-рано тази година, че Apple Watch наистина нарушава патентите на Masimo.

Заповедта на ITC блокира целия внос на Apple Watch Series 9 и Ultra 2 в САЩ след 25 декември. Търговци на дребно, като Amazon и Best Buy, могат да продължат да продават устройствата за момента.

След решението на ITC случаят беше изпратен в Белия дом за 60-дневен период на президентски преглед. Въпреки че президентът Байдън разполага с още една седмица, за да реши дали да наложи вето на решението на ITC, Apple предпочете да се съобрази превантивно с решението на комисията.

Apple планира да обжалва пред Федералния съд. Тя може също така да постигне споразумение с Masimo или да издаде актуализации на софтуера, които да анулират нарушенията на патентите (вероятно чрез деактивиране на функциите за кислород в кръвта). Apple ще предостави повече информация за ситуацията, след като изтече президентският период за обжалване на 25 декември.

Търговският представител на САЩ също ще преразгледа заповедта на ITC. Той има възможност да не одобри действието на ITC поради политически причини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *