Батериите на серията iPhone 15 са с двойно по-дълъг живот от обещаното

Apple актуализира продължителността на живота на батерията на iPhone 15, като от компанията вече твърдят, че най-новите й iPhone-и могат да запазят 80% от първоначалния си капацитет на зареждане след 1000 цикъла – двойно повече от предишната оценка на компанията – без нови хардуерни или софтуерни актуализации.

Промяната съвпада с предстоящите разпоредби на ЕС, които ще определят енергиен клас за дълготрайността на батериите на телефоните. Преди това в документите за онлайн поддръжка на Apple се посочваше, че батериите на iPhone поддържат 80 % от първоначалния си пълен заряд след 500 цикъла. След нови дългосрочни тестове на iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max е установено, че те могат да запазят 80 процента от капацитета си след поне 1000 цикъла.
Apple твърди, че тестовете са включвали зареждане и разреждане на батериите 1000 пъти при специфични условия и набор от тестове, отразяващи обичайните употреби.

За по-старите (преди 2023 г.) iPhone-и все още важи първоначалната оценка за запазване на 80% от капацитета след 500 цикъла на зареждане – поне засега. Apple заяви, че проучва дали оценките на по-старите модели трябва да бъдат актуализирани.

От юни 2025 г. на производителите на смартфони и таблети, извършващи дейност в ЕС, ще бъде присъждана оценка (от A до G), показваща тяхната енергийна ефективност, дълготрайност на батерията, защита от прах и вода и устойчивост на случайни изпускания. Част от оценката за дълготрайност на батерията изисква поне 800 цикъла на зареждане при запазване на поне 80% от първоначалния капацитет, което обяснява и защо Apple започна да тества отново дългосрочното състояние на своите устройства.

За идеална дълготрайност на батерията Apple препоръчва по възможност да държите телефона си при температури между 16.6 и 22.2 градуса по Целзий. Също така ще трябва да избягвате зареждането или оставянето на телефона в гореща среда, като се стараете да избягвате много директното излагане на слънце. Освен това, ако съхранявате стар iPhone дългосрочно, най-добре е да го оставите полузареден.

Освен това Apple скоро ще премести един от най-съществените показатели за батерията на телефона ви в различна част от настройките на iOS. От iOS 17.4, която в момента е в бета версия, броят на циклите на батерията ще се премести от Settings > General > About (Настройки > Общи > Относно) в по-логичното място в Battery Health (в Settings > Battery).

Информация от Engadget

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *