Sateliot ще изведе още четири сателита за свързване на 7 млн. IoT устройства

Sateliot, първата компания, която управлява 5G IoT сателитна констелация в ниска околоземна орбита (LEO), действаща като роуминг разширение на клетъчните мрежи, ще изстреля четири нови сателита тази година със SpaceX.

Така компанията ще има общо шест сателита и започва търговски операции. Sateliot има партньори като Indra, Cellnex или Sepides и ще започне да приема заплащания на обвързващи поръчки на стойност 187 млн. евро с над 350 клиенти в повече от 50 държави по света.

С тези периодични приходи компанията има за цел да генерира приходи от 500 млн. евро до 2027 г. и да достигне приходи от един милиард евро до 2030 г. Испанската компания наскоро набра финансиране от 13,5 млн. евро; от тях 6 млн. евро дойдоха от Banco Santander, 5 млн. евро – от конвертируема облигация, а останалите 2,5 млн. евро – от заем с дялово участие от публичната компания Avançsa.

Сателитите са 4 кубични спътника, всеки с размери 20 x 10 x 35 см, грубо колкото на микровълнова печка, и имат чисто тегло от 10 кг. Те ще се движат в орбита на височина между 500 и 600 километра, ще имат живот от пет години и ще покриват 100% от планетата.

Заложено е на собствена технология, тествана и утвърдена от Европейската космическа агенция (ЕКА) и 3GPP – организацията, която периодично обединява основните участници в телекомуникационния сектор. Това, че е стандартна, я прави мащабируема, лесна за поддръжка и актуализация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *