Lenovo IdeaPad B5400 /кратко ревю/

Изборът на нов преносим компютър винаги е съпроводен с много дилеми и претегляне на плюсове и минуси в зависимост от ограниченията и желанията, с които трябва да се съобразявате.

Разопаковане

Серията на Lenovo IdeaPad B5400 (линкът е към официалния онлайн магазин на Lenovo и предложенията им от B-серия) предлага доста добро съотношение цена/производителност и е подходящ избор за потребителите, които нямат особени изисквания към външния вид на преносимия си компютър.

Ориентировъчните характеристики при избора ми на лаптоп, след като предходният стана неизползваем, бяха 15.6“ екран, Intel Core i5 процесор (не с ниско потребление) и отделна видеокарта. След доста търсене и сравняване на характеристики се спрях на Lenovo IdeaPad B5400 (59-411518), който е със следните характеристики: 15.6″, Intel Core i5-4200M 2.5 GHz /до 3.1 GHz/, 4GB DDR3L RAM, 1TB HDD и NVIDIA GeForce 820M с 2GB, който при цена от под 1000 лв. предлага доста добро съотношение цена/производителност.

На външен вид моделът е доста непретенциозен, изцяло в черно с матово покритие на пластмасовия корпус и капак с релефна шарка. Точно каквото бихте очаквали от един преносим компютър за работа.

С размерите си от 378 x 259.5 x 28.5 мм, 2.34 кг. е и сравнително тънък за класа си, а и не е толкова тежък.

Отне ми известно време за свикване с клавиатурата, която за разлика от предходния ми лаптоп е с по-малки клавиши, които са и с по-малък ход при натискане, но това е относително, тъй като всеки има своите предпочитания. Под клавиатурата са разположени голям MultiTouch пад с добра чувствителност, но малко неприятни бутони и четецът на пръстови отпечатъци (доста удобен за бърз логин). Над клавиатурата липсва команден панел с бързи бутони, а е разположена решетката за говорителите (2 x 1.5W), които предлагат достатъчно добър звук за този клас.

Силата на конкретния модел е наличието на процесор Intel Core i5 от настоящото 4то поколение, който е достатъчно мощен, за да се справя с ежедневната работа, а в съчетание с отделната видеокарта моделът вече става и за някои игри. Нямам проблеми при игра на Diablo и Civilization с изключение, че изглежда паметта е малко, но това може да се поправи чрез ъпгрейд, а серията поддържа до 16GB.

Освен основните характеристики, с които вече се запознахме, разполагате още с 2 х USB 3.0 порт, 1 x USB 2.0, VGA, HDMI, OneLink порт, оптично устройство, комбиниран жак за слушалки/микрофон, Gigabit LAN, 802.11 b/g/n Wi-Fi и Bluetooth.

Друг голям плюс е ниската температура, вентилаторът на охладителя дори не се включва при по-слабо натоварване. Разбира се по време на игра се позатопля, но в рамките на поносимото, а и все пак ако го взимате и за тази цел, както е в моя случай е хубаво да имате и охлаждаща подложка.

Батерията също се представя добре, изглежда напредъкът в производствените технологии на процесора и видеокартата се отразяват положително в тази насока. Спокойно може да издържи около четири часа при ненатоварваща работа, като браузинг и писане, разбира се при понамалена яркост на екрана. Още повече, че моделът може да работи в вградената Intel HD Graphics 4600 при по-невзискателни приложения.

Основният минус, но очаквано, е дисплеят. 15.6“ с разделителна способност 1366 х 768 и AntiGlare покритие (тоест няма отблясъци) той не предлага добра видимост от ъгъл /идеалното разположение е точно срещу него/, а яркостта и контрастът не са достатъчни за използване на открито при пряка слънчева светлина. Освен това ходът назад при отваряне е ограничен. Ако обаче го ползвате на закрито или дебела сянка отвън, няма да имате проблеми.

Като цяло моделът е доста стабилен и предлага висока производителност за парите си. Ако можете да преглътнете малките му недостатъци то ви го препоръчвам за този ценови клас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *