Повече за гласовите услуги на Макс – Voicer

Вече от няколко седмици на пазара за мобилни комуникации имаме малко по-голям избор. Освен трите основни телекома, решение за гласови услуги предложи и Макс.

Досега компанията предлагаше мобилен Интернет достъп през новата си 4G LTE мрежа и по-старото поколение WiMax. Покритието все още е ограничено до по-големите градове и някои курорти. Все пак преди време успях да пробвам 4G достъпа през тяхната мрежа в София и останах с доста добри впечатления.

Сега Max предлага и гласови услуги чрез софтуерно решение/VoIP. При този метод на комуникация, разговорите се осъществяват чрез специално приложение за вашия смартфон, което се казва Voicer. Приложението е налично за Android и iOS, а по функционалност доста наподобява Viber.

За да използвате Voicer трябва да си закупите стартов пакет от 5 лв., който включва същата стойност за разговори. Самите разговори се таксуват на секунда и са по 5 ст. на минута към националните фиксирани и мобилни мрежи. Разговорите и съобщенията към други Voicer номера са безплатни. 10 стотинки на минута струват обажданията към държави от Първа международна група*. Специфичното е че приложението използва Интернет достъпа ви за осъществяване на разговори, независимо дали ползвате услугите на Макс или друг мобилен оператор, а и домашният или служебен Wi-Fi.

Можете да използвате Voicer и без SIM карта. След закупуване на пакет от Макс получавате номер и код за активация през приложениет.

Това до голяма степен дава свобода за избор на останалите ви услуги. Ако все пак изберете и мобилен Интернет за смартфона си от Макс, скоро можете да ползвате трафика и в зоните където те нямат покритие, но през мрежата на Мтел (очаква се това да е възможно от началото на следващата година).

Voicer

И така към самото приложение.

Интерфейсът е доста лесен за свикване и работа като е разделен в четири секции, които можете да сменяте чрез иконките в горния десен ъгъл.

Първото подразделение е списъкът с разговорите ви като можете да ги сортирате освен да виждате всички още по пропуснати, изходящи и входящи. При преглед на дадено обаждане разполагате с цялата история на провежданите с този номер разговори като дата и времетраене.

На следващо място е списъкът ви с контакти. И тук можете да сортирате изгледа да включва всички контакти от телефона ви или само Voicer номера. Има и секция за любими номера към която можете да добавите избрани от вас контакти.

Съобщенията са на следващо място. Тук освен да прегледате кореспонденцията си с даден контакт можете да видите и историята на разговорите с него.

На последно място е разположен панелът „Моят профил“ тук можете да следите за баланса на сметката си, както и да променяте някои основни настройки като език на менюто, използване на мобилната мрежа, синхронизация на контакти и т.н.

От наблюденията ми при разговори мога да кажа, че го няма това забавяне характерно за други VoIP решения. Дори при ограничен достъп до мобилен интернет (128k) успях да проведа нормални разговори. За съжаление обаче почти всички хора, с които съм разговарял досега през Voicer чуват и собствения си глас когато звукът на телефона ми е по-висок, при намаляване този ефект също става по-незабележим. Доста вероятно е това да е проблем с моя телефон в частност (Оказа се че проблемът е в телефона ми, пробвах приложението и с LG G4 и не се наблюдаваха подобни проблеми). Това не се наблюдава при разговор чрез хендсфри.

*Американска Самоа, Австралия, Австрия, Бангладеш, Белгия, Бермудския, Бутан, Бруней, Канада, Китай, Кипър, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Гваделупа, Гуам, Хонконг, Унгария, Исландия, Индия, Израел, Италия, Латвия, Люксембург, Малайзия, Малта, Мариански острови, Мартиника, Мексико, Монголия, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Пакистан, Полша, Португалия, Пуерто Рико, Румъния, Сингапур, Южна Корея, Испания, Швеция, Тайланд, САЩ Вирджински острови, Великобритания, САЩ, Узбекистан, Ватикана

2 thoughts on “Повече за гласовите услуги на Макс – Voicer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *