Toshiba Portege Z20T-B-10E

2в1 хибридните устройства определено са любимата ми концепция и решение като функционалност и гъвкавост по отношение най-вече на размерите и мобилността, която предлагат в комбинация с дълга издръжливост на батерията и клавиатура позволяваща удобно писане.

Досега имах възможност да прегледам няколко такива устройства, но това което в момента е пред мен е може би най-добрият модел, до който съм имал достъп – Toshiba Portege Z20T-B-10E.

Дизайн

Хибридът е с много приятен метален дизайн и почти изцяло е в графитено черен цвят като изключим покритието около прикачащия механизъм, която област е сребриста. Капакът/гърбът на таблета е с леко забележими специфични шарки под формата на линии.

Устройството прилича много на обикновен преносим компютър с компактни размери като единствено лекият луфт на прикачващия механизъм може да подскаже, че всъщност това е 2в1 хибрид. При разгъване се оформя леко повдигане в задната част, което поставя клавиатурата в по-добра за писане позиция. Таблетът може да бъда прикачен и на обратно в презентационен режим.

Док станцията освен пълноразмерна клавиатура с подсветка и сравнително голям за размерите на устройството тъчпад в комбинация с AccuPoint предлага още вградена 3-Клетъчна батерия и доста добри възможности за свързване на периферни устройства. Отляво на корпуса са разположени VGA и HDMI портова а от дясната страна разполагате с два USB 3.0 порта, LAN порт (нетипично за този клас устройства но полезно) и захранващ жак.

Освен тези възможности, от дясно на самия таблет имате достъп до 3.5 мм жак за слушаки, Micro SD слот за памет карти, Micro HDMI, Micro USB и бутоните за управление на звука и включване/изключване.

Основни характеристики:

Дисплей: 12.5“ IPS Full HD, подсилено IOX стъкло, покритие против пръстови отпечатъци и антирефлексивно
Процесор: Intel Core M-5Y31 0.90/2.40 Turbo GHz, 4MB L3 Cache
Видеокарта: вградена в процесора Intel HD Graphics 5300
Памет: 4GB DDR3L RAM, 128GB SSD
Интерфейси:
Таблет: micro-HDMI, комбиниран жак за слушалки/микрофон, micro-USB 2.0, micro SD
Клавиатура док: VGA, HDMI, 2 × USB 3.0, RJ-45
Свързваемост: Bluetooth 4.0 + LE, Intel WiDi, Wi-Fi 802.11ac, a/b/g/n, Gigabit Ethernet LAN
Звукова система: 24-bit stereo, enhanced by DTS Studio Sound
Батерия: 3-Клетъчна, до 9 ч таблет, до 17 ч таблет и калвиатура
Размери: Таблет/Общ: 309 x 199.9 x 8.8 мм, 0.73 кг/309 x 215.2 x 18.5 – 21.0 мм , 1.51 кг
Windows 8.1 64-bit, обновление до Windows 10
Други: 3D сензор за ускоряване, Ambient Light Sensor, e-Compass, Жироскопски сензор
5MP Full HD основна камера с авто фокус, Full HD предна камера, вграден микрофон

Производителност

Макар да не блести с кой знае какви хардуерни характеристики, както се вижда по-нагоре, хибридът с лекота се справя с ежедневните задачи като обработка на документи, браузинг, гледане на филми и клипове и т. н.

Освен това липсата на активен охлаждащ механизъм позволява постигането на спокойствие и тишина при работа, само клавишите са по-шумни, но няма да имате допълнителни разсейващи източници.

Единственото по-сериозно ограничение е капацитетът на използваното SSD решение – 128GB. Това може да се окаже недостатъчно ако искате да съхранявате локално на компютъра си големи файлове или колекции от музика и филми. Разбира се за това има решение под формата на облачно пространство, външен диск или допълнителна Micro SD памет карта.

Наличието на SSD помага за наистина бърз старт на устройството, буквално за няколко секунди сте готови за работа, а и приложенията се стартират доста бързо.

Това е и първото устройство използващо Intel Core M процесор, което преглеждам и съм приятно изненадан от възможностите на това поколение процесори. Те са на ниво за бърза работа, както споменах вече, в ежедневието.

Впечатления

Освен наблюденията ми върху производителността, искам да споделя и няколко други фактора, които отличават това устройство от повечето хибридни предложения, но имайки предвид, че тук говорим за премиум модел.

Започвам с клавиатурата, тъй като за мен тя е от голямо значение. Малко са хибиридите с толкова добра клавиатура. Освен наличието на подсветка, тя предлага голямо разстояние между клавишите и добър ход. Това са двете предпоставки за удобно писане. Всеки който пише по-редовно знае каква е разликата. Повечето хибриди до които съм имал достъп предлагат сравнително добри клавиатури, но не и с такова разстояние, а и ходът е доста по-кратък. Подсветката е добро допълнение при писане в слабо осветление. Наличен е и AccuPoint показалец за потребителите предпочитащи този вариант пред тъчпада.

Другият голям плюс на модела е дисплейът. Full HD резолюцията е много подходяща за тази големина, а IPS технологията дава широки ъгли на видимост. Това обаче което го отличава от останалите е Anti Glare покритието. Това означава, че няма да има сериозни отблясъци, но за сметка на това се отразява леко на яркостта. Това обаче не е чак от такова значение за предназначението на хибрида. Яркостта се регулира и автоматично чрез вградения сензор за околна осветеност. Освен това много лесно се работи в таблет вариант, разпознаването на докосванията е на високо ниво и нямах затруднения в това отношение. При директна слънчева светлина има какво да се желае, но пак картината е видима.

Батерията е от голямо значение при подобни устройства, тъй като все пак мобилността е един от основните фактори, които да ви накарат да притежавате 2в1 хибрид. Тук останах много приятно изненадан от това, което предлага моделът. Както и при другите преносими компютри и хибриди, които съм преглеждал, направих стандартния си тест със стрийм на 720p видео при балансиран режим и 50% яркост и сила на звука. За два часа в това положение от батерията бяха изразходвани около 20%. това само по себе си показва на каква автономност можете да разчитате. При по-малко натоварване със сигурност можете да получите дори два работни дни с един заряд.

Разкачването на док клавиатурата е лесно чрез един плъзгач в ляво над клавишите. След това само дърпате таблета. Можете да зададете автоматично преминаване в таблетен режим на Windows или не. Когато искате да го свържете отново, просто напасвате таблета към докинга и натискате леко. Има и предпазител против случайно разкачване, който се намира отляво на корпуса на док станцията.

Подобно на други Windows базирани таблети и тук при натискане на Windows логото в основата на таблета извиквате старт менюто.

Звуковата система се състои от стерео говорители с DTS Studio Sound, но не мога да кажа, че е на особена висота, все пак получавате поне базова звукова поддръжка, а ако работите докато пътувате в самолет например винаги можете да използвате и слушалки.

За финал

При цена от около 22/300 лв. у нас, Ultrabook хибридът изобщо не е сред евтините, но пък е насочен към бизнес потребителите, които искат прилична производителност, дълъг живот на батерията, качествен екран и удобна за писане клавиатура. Освен това получавате и 3-годишна гаранция плюс възможност за регистрация на No Matter What гаранция.

Мога да кажа, че определено си заслужава парите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *