Sony Xperia M5 – в приятелски води

Наследникът на Xperia M4 Aqua идва с редица подобрени параметри, запазвайки отличителния белег на серията, а именно водонепромокаемостта, но самото название Aqua е премахнато от името. Xperia M5 е водо и прахо непромокаем, въпреки отворените порт за зареждане и 3.5 мм жак.

Няколко са хардуерните подобрения спрямо Xperia M4 Aqua, които изпъкват. В това поколение Sony са избрали да използват Mediatek чипсет вместо такъв на Qualcomm, екранът запазва размера си но вече е с Full HD резолюция, RAM паметта е покачена от 2GB на 3GB и има значително подобрение в областта на камерата към 21.2 MP (f/2.2) от 13 MP (f/2.0), предната камера реално е с параметрите на старата основна в M4 Aqua.

Всичко това позиционира Xperia M5 доста добре във високия среден сегмент смартфони, отстъпвайки по параметри единствено на флагманите.

Основни характеристики:

– Дисплей: 5“ (1080 x 1920) IPS LCD
– Чипсет: Mediatek MT6795 Helio X10 (Octa-core 2.0 GHz Cortex-A53)
– Памет: 16GB за съхранение, 3GB RAM, Micro SD слот поддържащ до 200GB
– Камери: Основна – 21.2 MP, f/2.2, phase detection автофокус; Предна – 13 MP, f/2.0, автофокус
– Свързваемост: LTE, Wi-Fi 802.11 a, Bluetooth 4.1, NFC, FM радио, Micro USB, 3.5 мм жак
– IP68 сертифициран за прахо и водо издръжливост до 1.5 метра за 30 минути
– Операционна система: Android 5.0/5.1
– Батерия: 2600 mAh
– Размери: 145 x 72 x 7.6 мм, 142.5 г

Дизайн

Дизайнът на модела е в тон с останалите премиум модели на компанията към момента с Omni-Balance визия. За разлика от Xperia Z5 обаче не са използвани стъкло и метал за външната конструкция, а пластмасови елементи. Разбира се за съжаление усещането при държане в ръка, не е като при флагмана z5, но поне на външен вид моделът е доста приличен.

От дясната страна на рамката са разположени бутоните за включване, управление на звука и за камерата. От ляво са слотовете за SIM и памет карта, които са покрити с капак. 3.5 мм аудио жакът е отгоре, а в долната част на корпуса са Micro USB портът и отворът на говорителя.x m5 views

Гърбът на смартфона е изчистен като се отличават в горния ляв ъгъл камерата и до нея LED светкавицата. Освен това разбира се са видими надписите Sony, Xperia и NFC.

Бройката с която разполагах за настоящето ревю е в златист цвят, но иначе моделът се предлага още в черен и бял.

Производителност и ежедневие

Mediatek чипсетът е достатъчно мощен и работата на устройството е гладка, като разбира се няма проблеми и при разнообразните приложения, които можете да използвате в ежедневието си. Единственото което не ми хареса, е че когато скролирах възможно най-бавно, при браузинг и някои приложения, имаше леко накъсване. Това ако се отчете като проблем предполагам със сигурност може да бъде оправено чрез софтуерно обновление.

Резултатът на устройството в AnTuTu Benchmark е 49936, което го нарежда на 13 място в класацията на бенчмарка.

Xperia M5 е IP68 сертифициран за прахо и водо издръжливост при потапяне до 1.5 метра с продължителност до 30 минути. Разбира се нямаше как да не изпробвам тези му възможности като го поставих под течаща вода, а и в съд при изцяло потапяне. Нямаше проблеми, но все пак имайте предвид, че преди да го включите да се зарежда е необходимо в портът за зареждане да няма остатъчни следи от течност.

Камерата се стартира и от заключен екран с натискане и задържане на хардуерния бутон, а с него можете и да заснемате като при полунатискане изображението се фокусира, а с натискане докрай снимате. Наличието на хардуерен бутон е сериозно улеснение за бързо стартиране на камерата и заснемане. Първоначално може да снимате обаче левия си показалец, тъй като сензорът на камерата е близо до ръба на телефона и понякога пръстът може да попадне естествено там. Това бързо се фиксира с малко повече засенети кадри.

Галерия със снимки заснети с Xperia M5

Фокусирането става бързо и съответно освен бърз достъп и самата механика и софтуер за заснемане са на много добро ниво. По подразбиране се активира автоматичен режим, който избира настройките за заснемане. Изображенията са с високо качество, но на моменти цветовете са изкуствено пренаситени. Имате и възможност за заснемане на 4K видео.

4K видео заснето с Xperia M5

Можете да стартирате често използвани от вас режими директно от екрана благодарение на специалния уиджет, който имате възможност да конфигурирате. Сред другите добавки към възможността на камерата са и AR ефектите, които можете да изтегляте свободно и използвате при заснемане.

Дисплейът използва IPS технология, което обуславя съответно силните и слабите му страни. Най-неприятно е когато имате директна слънчева светлина, в който случай не можете да без да се напрягате много да видите отчетливо образа. Иначе контрастът и яркостта във всички останали случаи са на ниво.

Високоговорителят, макар и да дава добър звук, е разположен на такова място, че доста често може да бъде закрит с пръст. Качеството на разговорите е на очаквано добро ниво, без прекъсвания и дразнещи шумове, а от отсрещната страна също качеството е добро.

Батерията и издръжливостта на устройството са сред силните страни на Xperia M5. Трябва да спомена, че връзката към мобилния оператор за времето през, което разполагах със смартфона беше 4G LTE, което със сигурност увеличава потреблението. При сравнително ненатоварена употреба с разговори, малко браузинг, чат и слушане на онлайн музика, с един заряд на M5 можете да очаквате приблизително ден и половина. При активиране на режим Stamina времето може да бъде удължено и до 2-3 при по-умерено потребление.

battery screens m5Sony са вградили и супер енергийно-ефективен режим, в който нямате достъп до мобилни данни, екранът минава в опростен изглед и т.н. Така можете да получите далече по-дълъг период на автономия.

Що се отнася до допълнителня графичен скин над стоковия андроид, той не е от най-натрапчивите на пазара. В изглед за приложения с плъзгане на пръста от ляво на дясно, имате подменю за управление и сортиране на приложенията. Не ми хареса функционалното оформление при набиране и търсене на контакти, но това разбира се е доста субективно.

screen viewsДопадна ми това, че Xperia M5 идва с вградено FM Radio, което поне за мен е важна „екстра“. Освен това чрез NFC можете много бързо да прехвърлите профила си от стария телефон и то доста лесно и бързо още при стартиране на устройството за първи път. Трябва да имате предвид, че ако обичате да снимате ще ви се наложи да си вземете и допълнителна памет карта, тъй като снимките са с размер около 3-5MB, а при вградена памет 16GB реално използвате дори по-малко и се изчерпва бързо.

И така …

Sony Xperia M5 е добро предложение в средния ценови сегмент и е добър избор, особено ако смятате, че за вас е важно телефонът ви да е водоустойчив. Цената на свободния пазар варира доста сериозно с предложения онлайн от около 700 до 799 лв. И трите големи телекома у нас предлагат Xperia M5, така че можете да проверите и възможностите за покупка на изплащане.

Павлин Луканов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *